Un equip d'investigadors ha obtingut la primera imatge en alta resolució de la vora del núvol molecular d'Orió, la regió on es formen estrelles massives més propera al Sistema Solar. Els detalls d'aquesta imatge, que permetrà estudiar la morfologia i activitat que té lloc a la zona, es publiquen a la revista Nature Letters, en un article que lidera el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

La nebulosa d'Orió és la regió de formació d'estrelles massives més propera i els astrofísics l'observen per estudiar el procés de naixement i evolució de les mateixes, que, en el cas del cúmul del Trapezi -al centre de la nebulosa-, arriben a ser fins a 30 vegades més massives i 200.000 vegades més lluminoses que el Sol.

Liderats per Javier Goicoechea, del grup d'Astrofísica Molecular de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid, els científics van aconseguir delimitar i estudiar amb precisió la morfologia i l'activitat que ocorre en la vora il·luminat del núvol (la interfície on succeeix la transició entre el gas molecular fred i el gas atòmic, ionitzat i molt calent).

Això va ser possible gràcies a la combinació d'imatges de la vora del núvol Orió obtingudes amb l'observatori ALMA (Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array) i utilitzant observacions prèvies del telescopi VLT (Very Large Telescope), tots dos a Xile. «Fins ara teníem una visió molt estàtica del que passa amb el gas molecular en aquesta zona de transició a causa de la poca precisió dels instruments. Això ha canviat radicalment amb l'ALMA», subratlla Goicoechea.