El Festival de Teatre Amateur de Girona (FITAG) seguirà apostant enguany per potenciar les noves produccions que neixen en el marc del festival. L'edició que arrencarà el pròxim 23 d'agost, allargant-se fins al 27, acollirà l'estrena dels espectacles de producció pròpia 'Hamlet' i 'A la deriva', dues apostes que volen mostrar el fort arrelament i el salt qualitatiu que el teatre de caràcter amateur està experimentant a la demarcació, en part, gràcies a la consolidació d'una programació cada any més estable, amb un festival que suposa any rere any, la cirereta una llarga i reeixida temporada.

L'adaptació del Hamlet de William Shakespeare, dirigida pel promotor i director uruguaià Raul Rodríguez da Silva, s'inclourà dins de l'itinerari del FITAG municipis. La preestrena de la coproducció tindrà lloc el diumenge 21 d'agost a Figueres, i posteriorment es podrà veure al Centre Cultural La Mercè de Girona, entre el dimecres 24 i el dissabte 27 d'agost.

Els actors d'aquest projecte han estat escollits per mitjà d'un videocàsting, i ara treballen de manera intensiva per posar en escena un text que és un gran repte, segons ha informat l'organització del festival de teatre gironí. Es tracta d'una obra mestra, amb més de 400 anys d'història, que, amb el guiatge de Rodríguez da Silva i amb la col·laboració de l'ucrainià Dmitriy Gayday, vol presentar-se de la manera més contemporània possible, convertint el personatge de Hamlet en un jove estudiant que, com no podria ser de cap altra manera, s'enfrontarà al famós dilema del «ser o no ser».

Aquesta coproducció compta amb el suport dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, la plataforma cultural Focus Engelhorn i el GEiEG.

La segona coproducció, 'A la deriva', es podrà veure del 24 al 26 d'agost al refugi antiaeri del jardí de la Infància de Girona. Es tracta d'un projecte que reflexiona al voltant de la guerra, els desastres naturals i les tragèdies creades per la mateixa humanitat al llarg del temps, les quals destrueixen molt més del que es veu.

Per donar veu als invisibles, als sense rumb, Juan Manuel Casero, director i dramaturg manxec, treballarà amb un grup d'alumnes del Centre de Formació Teatral El Galliner, que representaran 'A la deriva' per a grups reduïts de trenta persones, al refugi antiaeri del jardí de la Infància, un espai memòria extensió del Museu d'Història de Girona. Les inscripcions, gratuïtes, es podran formalitzar per mitjà del web del Museu d'Història de Girona (www.girona.cat/museuhistoria) a partir de dilluns, 15 d'agost.

Creixement sostingut

Nascut originalment com un festival de petit format per obrir una finestra al tipus de teatre que no acostuma a veure's en les programacions estables, més de caràcter comercial o professional, el Festival Internacional de Teatre Amateur s'ha anat consolidant com una cita ineludible que, a poc a poc, arriba a més municipis.

Un creixement sostingut que en aquesta nova edició comptarà amb 25 companyies tan catalanes com d'arreu del món. L'aposta internacional farà que enguany el públic pugui gaudir dels espectacles que presentaran companyies arribades d'Argentina, Egipte, Senegal, Xile o Uruguai, sumant fins a onze procedències diferents. A més, les representacions es podran veure també en un total de dotze municipis, incloent-hi Figueres, Sant Gregori, Puigcerdà, Palamós, la Jonquera, Sant Pere Pescador, Salt, Llançà, Vidreres, Besalú, Lloret de Mar i Maçanet de la Selva.

L'espectacle Revolution donarà el tret de sortida d'un festival que novament ha pensat en els més menuts, amb la 4a edició del Petit FITAG, i que inclourà espectacles breus i diversos de clown, narració de contes, titelles, dansa o màgia.