El Petit Ésdansa'T, la proposta que el el festival de danses tradicionals de les Preses organitza per als més petits, ja ha exhaurit les places per a la novena edició. Un total de 70 nenes i nens, dividits en dos grups per edats, realitzaran diversos tallers des del dilluns 22 al divendres 26 d'agost on es treballaran danses tradicionals d'aquí i d'arreu del món, com també d'altres destinats a exercitar la preparació del cos i la consciència del propi moviment. Aquest any, també s'ensenyarà als alumnes com es prepara un espectacle i quins són els diferents elements que s'han de tenir en compte, més enllà dels aspectes propis del ball.

Durant la setmana en què es porti a terme el Petit Ésdansa'T, tots els nens i nenes que s'han apuntat als tallers prepararan un espectacle guiats i dirigits per algunes de les companyies internacionals participants al festival. El resultat d'aquesta feina es podrà veure el dissabte 27 al migdia dins la programació de l'Ésdansa, moment en què els nens seran els principals protagonistes. L'espectacle el ballaran conjuntament amb els membres de les companyies que els hauran fet de mestres.

La 34a edició del festival de la dansa d'arrel tradicional se centrarà més que mai en els balls tradicionals, com és habitual, tan de Catalunya, com de diversos punts d'Espanya, i també d'arreu del planeta. Les companyies internacionals que aquest any actuen a l'Ésdansa vénen de Botswana, Bangladesh, Moldàvia, Buriàtia i Colòmbia. Una de les propostes estrella serà la que interpretaran Els Batimbo de Burundi, que tocaran els tambors sagrats a primera hora del matí des del Volcà Racó de les Preses, molt a prop de la Fageda d'en Jordà.

En l'àmbit català, destaquen espectacles com Sols, del coreògraf Jordi Rubio i l'acordionista Carles Belda; Tants Records, de l'Esbart Sant Cugat i Pere Martínez Quartet, o Esvorell, de Magí i Joana Serra. El grup garrotxí Hora de Joglar oferirà Imaginatour, una combinació pròpia de sonoritats d'arreu del món com el reggae, la cúmbia, la rumba, el swing i el klezmer.