El tercer Festival Jazz Festival de l'Estartit, al Baix Empordà, ha tancat edició amb gairebé 5.000 espectadors i una ocupació mitjana del 90,21 % als diferents concerts. En aquesta edició s'han programat set concerts (dos d'ells, dobles). A més n'hi ha hagut sis més de gratuïts, compartits amb el Fringe Festival de Torroella.

Per l'escenari del Jazz Festival hi han passat, entre d'altres, l'ambaixador del nou soul europeu Myles Sanko, el trio format per Brad Mehldau, Johon Scofield i Mark Guiliana o el saxofonista James Carter. El programa tampoc ha oblidat el panorama català del gènere, amb el jove trompetista Joan Marc Sauqué o el saxofonista Gabriel Amargant. La directora del certamen, Montse Faura, assegura que aquesta edició ha permès "consolidar" el festival i "situar-lo al mapa estiuenc de la Costa Brava".

El saxofonista James Carter i el jove trompetista Joan Marc Sauqué, exalumne de l'escola municipal de música de Torroella, han posat aquest dissabte el punt final a la tercera edició del Jazz Estartit. Aquest 2016, el certamen tanca un programa que ha permès ocupar pràcticament tots els seients. En total, 4.962 espectadors han assistit als diferents concerts, la qual cosa suposa una ocupació mitjana del 90,21%.

Segons l'organització, aquestes xifres, "amb un augment de quatre punts respecte el percentatge d'ocupació de l'edició passada, consoliden la programació dedicada al jazz que Joventuts Musicals de Torroella va posar en marxa el 2014 a l'Estartit". La directora del festival, Montse Faura, explica que la d'aquest 2016 ha estat l'edició que ha permès consolidar el festival.

"Ens hem situat al mapa; els amants del gènere, i el públic en general, ja saben que a l'Estartit es fa una programació de jazz i en valoren la qualitat artística", explica. I hi afegeix: "Seguirem treballant per fer del festival una referència del jazz, amb la voluntat de donar un segell cultural de qualitat a l'oferta de la Costa Brava".

La directora admet que fer créixer la programació dependrà dels recursos econòmics, però també valora la fidelització que s'ha aconseguit amb l'oferta actual. En total, el Jazz Festival ha ofert set concerts propis (dos d'ells, dobles) i sis més de gratuïts, compartits amb el Fringe de Torroella de Montgrí.

Estendre'l arreu del territori

"Les possibilitats de créixer estan condicionades a l'augment de recursos, però després de tres edicions ja tenim un públic legitimat", indica. "L'Estartit passa de tenir una població de 3.000 habitants a l'hivern, a una de 30.000 a l'estiu; i aquest és un valor que hem de treballat, potenciant el festival tant a nivell local com arreu de la demarcació, per convertir-nos en un punt de referència del jazz a Catalunya", assegura Montse Faura.

Això sí, la directora ja avança que l'essència continuarà essent la mateixa: apropar les diferents vessants del jazz al públic, des del més clàssic al més modern i transgressor. "Seguirem combinant estils, noms consagrats amb intèrprets emergents, i continuarem amb l'aposta d'oferir oportunitats a les joves promeses del jazz català", indica Faura.

Dins la voluntat de democratitzar la cultura, l'organització mantindrà la política d'entrades a preus assequibles. "En aquesta edició, cap concert ha superat la barrera dels 35 euros, inclosa la nostra proposta estel·lar, el trio format per Brad Mehldau, John Scofield i Mark Giuliana, que el Jazz Festival de l'Estartit ha presentat en exclusiva a Catalunya i que ha assolit un 95% d'ocupació", conclou la directora.