L'escriptora catalana Milena Busquets va afirmar ahir que actualment el món literari és «narcisista, supercompetitiu i malvat», i ha opinat que l'escriptor més que «treballar per a l'ara» hauria d'ambicionar que la seva obra perduri amb el pas del temps. «Aquest món és complicat i implacable», va insistir Busquets, qui va lamentar l'excessiva competitivitat que hi ha entre els escriptors, mentre que en altres arts, com en la música, potser perquè «mouen molts més diners», els músics «entre ells són més solidaris».

Segons Milena Busquets, quan li demanen a un escriptor que recomani un llibre o un autor, «mai és de després del segle XV, mai és ningú viu». «Seriosament no pots recomanar ningú que et faci la competència», va afegir posant èmfasi que es tracta d'una actitud «absurda» en un «negoci tan petit». «Barallar-se per tres taronges és estúpid», va resumir Busquets, en la conferència de premsa prèvia a la seva intervenció d'ahir en una jornada literària de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander, on també està impartint un taller de creació narrativa.

Respecte als baixos índexs de lectura que es donen a Espanya, Milena Busquets va desdramatitzar la situació perquè considera que la lectura és un «acte de gaudi», que es porta a terme per obtenir un «plaer».

L'exeditora, filla d'Esther Tusquets, que va debutar com a escriptora amb Hoy he conocido a alguien, es va mostrar «contrària a obligar la gent a llegir», perquè sosté que és un «entreteniment» que, encara que sigui una font de coneixement, sobretot es practica per «ser feliç». Encara que Milena Busquets va declarar que li agradaria que els governs dediquessin més diners a la cultura i que és una pena que vagin tancant llibreries petites, creu que «no s'ha de queixar tant». «Si es llegeix menys en part serà culpa nostra, escriguem millor», va afegir.

Però, a continuació va matisar que en l'actualitat hi ha «gent boníssima escrivint», entre els quals va citar Javier Marías, a qui fins i tot troba mereixedor del Premi Nobel, subratllant que la responsabilitat que es llegeixi poc no és atribuïble als escriptors, sinó que és «més de l'educació i els professors».