La Xina ha llançat el primer satèl·lit mundial de telecomunicació quàntica, el Quess, amb el qual els científics volen explorar un fenomen que fins fa poc semblava reservat a les pel·lícules de ciència ficció: la teleportació. El Quess, sigles en anglès d'Experiments amb Quants a Escala Espacial, va partir del centre de llançament espacial de Jiuquan, al desert de Gobi (nord-oest de la Xina). L'objectiu d'aquest satèl·lit és experimentar amb la comunicació quàntica -basada en canvis d'estat de partícules subatòmiques com els fotons- que a la pràctica podria tenir dos grans usos: un sistema de transmissió de dades més ràpid que els actuals i impossible d'interceptar, i l'esmentada teleportació.

Aquesta última investigació es basa en el concepte de «quants entrellaçats», segons el qual dos fotons lligats entre si reprodueixen els seus canvis quàntics -per exemple, si un és girat l'altre també- encara que estiguin a llarga distància (teòricament, fins i tot en dos extrems oposats de l'univers).

L'equip científic xinès que desenvolupa aquests experiments, dirigit pel físic quàntic Pa Jianwei i l'enginyer espacial Wang Jianyu, ha aconseguit comprovar això en terra, a distàncies de 100 quilòmetres, però a través del Quess intentarà demostrar aquesta possibilitat a més de mil quilòmetres. «La teleportació sembla màgia, però pot convertir-se en una cosa tan simple i comuna com la televisió en el futur», va assegurar l'enginyer Wang.

Comprovar les possibilitats del teletransport no serà senzill, i per això el satèl·lit i els centres de control, a Pequín, Xinjiang i Tibet, hauran de transmetre fotons amb una precisió de rellotger. Els controladors del Quess hauran de mostrar la seva millor punteria per enviar fotons des de l'aparell, a 500 quilòmetres d'altura, a un telescopi a la Terra amb prou feines d'un metre d'àrea.

La mateixa dificultat tindrà el procés invers, en què el satèl·lit haurà interceptar fotons enviats des de la superfície terrestre mentre orbita a una velocitat d'entre 7.000 i 8.000 quilòmetres per hora. L'estudi de la teleportació és atractiu però tant o més important per als científics xinesos és que la nova missió contribueixi al desenvolupament d'una comunicació quàntica basada en fotons que seria impossible d'interceptar per espies o pirates informàtics, a diferència de la convencional, basada en electrons.

Seguint els mateixos principis de la física quàntica, en transmetre un canvi d'estat -quàntum- del fotó, és impossible desencriptar-lo sense modificar-lo, de manera que qualsevol intent d'intercepció abans d'arribar al destinatari seria descobert a l'instant. Aquesta comunicació segura podria tenir importants usos militars, de manera que l'Exèrcit xinès intentarà monopolitzar el desenvolupament d'aquesta missió espacial.