El Monestir de Sant Pere de Camprodon es va quedar petit, dilluns a la nit, per veure en directe la interpretació que el pianista grec Triantafollys Liotis va fer la famosa Suite Iberia, considerada per molts la gran obra mestra, i al mateix la més complicada, del compositor Isaac Albéniz. Distingit com a millor intèrpret d'Albéniz en el prestigiós Concurs Maria Canals, Liotis va convèncer sobradament a la localitat que va veure néixer un dels compositors més cèlebres del segle XVIII, en el marc del Festival Albéniz, que aquest divendres tancarà la seva 31a edició amb la Mínima distància, del quartet de saxos.

Al final del recital, Alfonso Alzamora, descendent directe d'Isaac Albéniz, va fer entrega de la Medalla Albéniz a Triantafyllos Liotis com a reconeixement a la seva interpretació. L'acte va comptar amb la presència del cònsol de Grècia a Barcelona, Fernando Turró Homedes, que va fer entrega a Liotis del diploma commemoratiu. Per la seva banda, l'alcalde de Camprodon, Xavier Sala, va felicitar Liotis per la seva «magistral interpretació» i va agrair la tasca dels organitzadors del certamen.

Des de l'any 2004 i en reconeixement als pianistes que interpreten la Integral de la Suite Iberia dins el marc del Festival, s'atorga la Medalla Albéniz, en reconeixement a la seva interpretació i a la divulgació de la gran obra mestra del compositor. El primer intèrpret a rebre aquesta Medalla i per la seva llarga trajectòria pianística i per la seva labor envers l'obra d'Isaac Albéniz va ser la pianista Alicia de Larrocha.

Aquest mateix any va ser interpretada, per primera vegada a Camprodon, la Integral de la Suite Iberia per la pianista Rosa Torres-Pardo, que també va rebre la distinció. Les següents Medalles han estat entregades als pianistes Albert Attenelle, Hisako Hiseki, Blanca Uribe i Luis Fernando, Gustavo Díaz-Jerez, Guillermo González, Alain Neveux, Lluís Grané, Marta Zabaleta, Artur Pizarro, i Mirian Conti.

Doble exposició

També en el marc del festival, centrat enguany en l'entorn del compositor camprodoní, el Museu?Albéniz, situat a la seu provisional compartida amb l'oficina de turisme, va inaugurar dilluns una nova exposició que recopila fins a 15 obres pictòriques utilitzades al llarg dels anys per fer els cartells de les diferents edicions del Festival Internacional de Música.

Els visitants de l'exposició tindran l'oportunitat, a més, de contemplar acabat el projecte d'Alfonso Alzamora, besnét de l'artista, que ha condicionat l'escala d'accés al Museu amb un mosaic de fotografies relacionades amb l'autor i les seves persones més properes. Amb el títol Mosaic Isaac Albéniz, aquesta composició vol ser una aproximació a la figura de l'artista en diverses etapes de la seva vida.