El olivo, de Icíar Bollaín; Julieta, de Pedro Almodóvar, i La novia, de Paula Ortiz són les tres pel·lícules preseleccionades per representar Espanya en la pròxima edició dels premis Oscar. La candidata definitiva per competir en la categoria de millor film de parla no anglesa es coneixerà el pròxim 7 de setembre, després d'una segona ronda de votacions dels membres de l'Academia del?Cinema, segons va anunciar ahir la seva presidenta interina, Yvonne Blake.

Blake va realitzar ahir al matí, davant notari, la lectura de les tres pel·lícules preseleccionades entre els 42 llargmetratges estrenats a Espanya entre l'1 d'octubre de 2015 i el de 30 setembre de 2016, tal com estipula la normativa dels premis de Hollywood. La segona ronda començarà el 23 d'agost i acabarà el 6 de setembre. Enguany, el calendari s'ha avançat un mes per facilitar la promoció. Fins ara Espanya era «l'últim país a informar» de la seva pel·lícula, de manera que el temps de promoció era menor.

La directora de La novia, una adaptació lliure de l'obra Bodas de sangre, de Federico García Lorca, protagonitzada per Inma Cuesta, Asier Etxeandía i Alex García, va ser l'única que va poder acudir a la seu de l'Acadèmia després de conèixer la notícia . Paula Ortiz va confessar que veu «gairebé impossible» la selecció definitiva, comparant-se el nivell de les altres aspirants. «Ho veig gairebé impossible amb les competidores que tenim, però és un privilegi haver estat escollida», va assegurar la cineasta aragonesa, que va destacar que les tres pel·lícules «són molt diferents, però totes molt valentes i amb forts valors».

En el cas de La novia, que va arribar com a favorita als últims Goya però finalment es va veure superada per Truman, Ortiz va destacar que «en ser un clàssic, és universal». «És un relat etern que hem intentat traduir amb la màxima bellesa possible, traslladant aquesta esquerda que obre Lorca sobre el desig, l'amor, la mort i el dolor», va assenyalar Ortiz, que va comparèixer acompanyada del seu productor, Álex Lafuente.

«El olivo», cinema de valors

Per la seva banda, en conversa telefònica des d'Edimburg, ciutat on resideix, Icíar Bollaín va opinar que El olivo, una road movie optimista amb la crisi econòmica de rerefons, «és molt del gust de l'Acadèmia de Hollywood i els que voten, gent gran a la qual li agrada el cinema de valors, de família, amb emoció». La cinta de Bollaín, protagonitzada per Anna Castillo i Javier Gutiérrez, i amb guió de Paul Laverty (habitual de Ken Loach), aborda el viatge físic i emocional d'una jove obstinada a recuperar l'olivera mil·lenària del seu avi que la seva família va malvendre en els temps d'excessos de la crisi.

La tecera candidata, Julieta és un drama íntim, protagonitzat per Emma Suárez i Adriana Ugarte, que aborda la complexitat de les relacions entre pares i fills i que s'inspira en diversos relats de l'escriptora canadenca Alice Munro. Pedro Almodóvar, que aquesta tardor protagonitzarà una retrospectiva al MOMA de Nova York, va enviar ahir un concís comunicat expressant la seva alegria i el seu «profund agraïment» als acadèmics per haver escollit el seu últim llargmetratge.