Actual i modern, sense perdre el regust de la tradició. L'Ésdansa torna a posar l'accent en el present d'indicatiu que encapçala la seva marca, per transmetre valors com la innovació, la vigència i la modernització del món de la dansa tradicional. El Festival de la Dansa d'Arrel Tradicional, que tindrà lloc fins diumenge vinent al municipi garrotxí de les Preses, convida a gaudir, aprendre, descobrir i, sobretot, participar activament i ballar. Per la 34a edició de la cita passaran companyies catalanes, del País Basc, Argentina, Botswana, Colòmbia, Moldàvia o de la petita i poc coneguda república de Buriàtia, situada al sud de la glaçada Sibèria.

Potenciar la connexió entre els espectadors i les companyies esdevé enguany un dels grans objectiu dels responsables del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, organitzadora d'aquest esdeveniment que en més de tres dècades s'ha convertit en tot un clàssic del final d'agost a la demarcació de Girona. Una cita que segueix apostant, i fort, per la formació mitjançant l'acurada oferta de tallers per adults de l'Ésdansa't. També els més petits poden aprendre durant el festival, amb un Petit Ésdansa. Continuen un any més propostes reeixides com el Dansajove o el Festacarrer, de dia i de nit.

Tambors a trenc d'alba

Entre les propostes més atractives que durant aquests dies es podran gaudir a les Preses, destaquen espectacles com el que oferirà la companyia Els Batimbo de Burundi. La principal peculiaritat del seu espectacle és l'horari. I és que Els tambors sagrats de Burundi es podrà veure diumenge a les 7 del matí, coincidint amb la sortida del sol, i en un paratge tan especial com el volcà del Racó.

Aquest horari s'explica per la tradició que preval des de fa segles, i segons la qual els tambors només poden ser tocats per celebrar una collita o la sortida del sol. Els de Burundi no seran, no obstant això, els únics representants africans d'aquest Ésdansa, que també comptarà amb la presència de Ngwao Letshwao. La companyia de Botswana destaca per fusionar les danses de les dotze ètnies diferents que la integren.

Altres grups destacats que es podran veure seran Viorica, que des de Moldàvia portaran la immensa riquesa dansaire zíngara, moldava i de la regió de Bessaràbia o la colombiana Ballet de Las Américas, amb una fusió de ritmes i balls llatins que combinen el gran ventall de cultures existent al país. Com a convidat d'última hora, el festival ha anunciat el Gran Ballet Argentino, que s'ha incorporat en substitució dels Nitto Rong de Bangladesh que no ha pogut viatjar per les restriccions imposades al seu país amb els visats.

El País Basc estarà representat per Kukai Dantza, companyia que aposta per actualitzar llenguatges amb Gelajauziak, espectacle que es va emportar dos premis Max l'any passat, i que compta amb Cesc Gelabert de coreògraf. Kukai Dantza també proposarà, amb Marcos Morau i?La Vernona, un hipnòtic viatge per l'imaginari basc, amb Oskara.

De l'àmbit català, destaquen els bastoners de l'Esbart Santa Tecla de Tarragona, el Tants records de l'Esbart Sant Cugat, l'Esvorell de Magí?Serra, Joana Serra i Marçal Ramon, l'Imaginatour d'Hora de Joglar o les populars corrandes, de la mà de l'Esbart Marboleny i Marbolets, amfitrions de l'esdeveniment.