La Diòcesi de Sogorb-Castelló estudia mesures disciplinàries per al capellà de la parròquia de Sant Bartomeu de la localitat castellonenca d'Onda que va celebrar una eucaristia en què «va beneir» la unió matrimonial entre dues dones al passat dia 30 de juliol. Fonts de la Diòcesi van explicar que aquesta actuació «contradiu greument» la doctrina de l'Església catòlica «no només per pretendre celebrar davant l'Església un matrimoni entre persones del mateix sexe, sinó també presidir la celebració de la benedicció d'una unió civil prèvia entre persones del mateix sexe». Les mateixes fonts van indicar que encara no s'ha pres una decisió sobre quines accions des del punt de vista canònic s'aplicaran al rector de Sant Bartomeu, José García.

Des de la Diòcesi han explicat que després de conèixer els fets el vicari general es va entrevistar amb el rector, al qual «li va requerir informació completa sobre els fets i sobre el desenvolupament de l'acte» i li va demanar que aclarís els motius pels quals va actuar d'aquesta manera. José García va justificar que en cap cas es va tractar «d'una celebració del matrimoni sinó d'una benedicció». El bisbe de la Diòcesi, Casimiro López, també es va entrevistar amb el capellà, a qui va advertir de la gravetat del fet, «encara que només hagués estat una benedicció, més enllà de les seves bones intencions».

Segons la Diòcesi, el rector va reconèixer davant el bisbe el «greu error de la seva actuació», motivat per «una aplicació errònia de la misericòrdia en no haver distingit l'acollida i acompanyament pastoral de les persones, d'una banda, i, de l'altra, l'aparent aprovació d'una unió que l'Església no pot aprovar». El rector, segons les mateixes fonts, «demana perdó a l'Església i a tots aquells» que s'hagin vist afectats per la seva actuació. García també ha promès que «mai més» tornarà a portar a terme «una actuació igual o similar».

La Diòcesi ha iniciat el procés informatiu per «sospesar si es donen en el cas dels elements necessaris per a les mesures disciplinàries establertes en el Codi de Dret Canònic». En un comunicat, indica que com afirma el Catecisme catòlic, «tota persona, independentment de la seva tendència sexual, ha de ser respectada en la seva dignitat i acollida amb respecte, procurant evitar tot signe de discriminació injusta, i particularment qualsevol forma d'agressió i violència».