Els científics han trobat «evidències» que demostren que el sobrepès i l'obesitat comporten un risc de desenvolupar vuit tipus de càncer per als quals el vincle no estava demostrat fins ara, segons l'Agència Internacional per a la investigació del Càncer (IARC). Aquesta agència, que depèn de l'ONU i té la seu a Lió (França), assenyala en un comunicat que l'absència d'excés de greix corporal redueix el risc de patir càncer de càrdies gàstric, fetge, vesícula, pàncrees, ovari i tiroides, així com meningioma i mieloma múltiple. Hi ha «evidència limitada» que evitar el sobrepès disminueix el risc de morir per càncer de pròstata, càncer de pit per als homes i limfoma de les cèl·lules B grans, afegeix la nota.

Aquestes són les conclusions del treball de 21 experts internacionals independents als quals l'agència va encarregar que repassaran més de 1.000 estudis, cosa que incloïa anàlisi del comportament de diverses generacions, experiments amb animals i investigacions sobre la relació del càncer amb un excés de greix corporal. Els experts van confirmar el que la mateixa IARC ja havia establert en una altra avaluació publicada el 2002: el sobrepès i l'obesitat són un factor en els càncer de còlon i recte, esòfag, ronyó, mama en les dones menopàusiques i endometri de l'úter.

El grup de treball va revisar igualment les informacions científiques disponibles sobre l'obesitat de nens, adolescents i joves fins a 25 anys per determinar si això podia suposar més probabilitat de càncer en l'edat adulta. De fet, es va trobar que per a alguns càncers com el de còlon i el de fetge, l'associació entre sobrepès i càncer era similar a l'observada per als adults.

Restringir les calories

La IARC ha posat èmfasi que en els estudis experimentals amb animals ha quedat ben establert la incidència per diversos tipus de càncer. En concret, les dietes amb restricció de calories disminueixen el risc de patir càncer de les glàndules mamàries, còlon, pàncrees, pell i de la glàndula pituïtària. D'acord amb els paràmetres utilitzats fins ara, s'estima que el 2003 hi va haver 4,5 milions morts en el món atribuïdes al sobrepès i l'obesitat. Però aquestes noves conclusions incrementaran el seu nombre, segons l'agència, atès que el càncer no formava part de la categoria.

Per això el seu director, Christopher Wild, va insistir en la importància de «trobar formes efectives, tant a nivell individual com social» per aplicar les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut pel que fa als hàbits alimentaris i l'exercici físic si es vol combatre el càncer i altres malalties no contagioses.

L'increment, a escala mundial, del nombre de persones amb sobrepès o obesitat preocupa molt a les autoritats sanitàries. Alguns estudis apunten que s'ha estès en les últimes dècades en bona mersura pel canvi d'hàbits que s'ha incorporat amb la globalització econòmica.