Botswana celebra aquest 2016 el 50è aniversari de la seva independència colonial. «El nostre país ja no depèn econòmicament de ningú més», explica Odirile Rammoni, director del grup Ngwao Lesthwao de Botswana, convidat a la 34a edició del Festival ÉsDansa. Així, el país ha de diversificar la seva economia per aconseguir una estructura sòlida.

«El principal propòsit de la meva companyia és promoure internacionalment la cultura de Botswana per atreure la gent al país», explica Rammoni. Segons el director, cada vegada que Ngwao Lesthwao participa en algun esdeveniment internacional, intenten promoure el turisme cultural. «Si un nen arriba a casa i explica als pares que ha après un ball de Botswana, pot ser que la família es plantegi visitar el nostre país. El turisme per nosaltres és molt important, crea moltíssima feina i fa augmentar el nostre PIB per càpita», comenta.

Botswana és un estat que aplega diverses cultures. El grup Ngwao Lesthwao està format per músics i ballarins de 12 ètnies diferents i ofereix una mostra de les diferències culturals del país. «La nostra dansa és herència cultural indígena que hem après dels nostres pares i les nostres tribus. Cada tribu balla una dansa diferent. Com a director de la companyia, em dedico a fer recerca i parlar amb els ancians de les diferents ètnies d'arreu del país per poder agafar una mica de cadascuna d'aquestes, i transformar-ho en un espectacle que sembli completament professional», explica Rammoni.

Ngwao Lesthwao ha tingut també l'oportunitat de visitar les terres gironines. El festival ha adjudicat dos voluntaris perquè facin de guia als grups internacionals durant els temps lliures. A més, també els ajuden en els tallers com a traductors. «Estem molt contents i ens sentim com si fóssim a casa per com ens han tractat», afegeix l'artista.

L'espectacle de Ngwao Lesthwao es podrà gaudir aquesta nit a les 22 h al Recinte ÉsDansa.