El festival ÉsDansa no para de créixer. L'any 1983 s'inaugurava el Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, que pretenia ser un aparador de les diferents meravelles i ritmes de la música tradicional d'arreu del món. Per aquell llavors, la cita durava dos dies i comptava amb, com a màxim, tres companyies internacionals. Així, el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, una entitat fortament arrelada a Les Preses, atreia a terres gironines la febre de la dansa tradicional, una malaltia que no tardaria a apoderar-se del poble. Dilluns passat va inaugurar-se ja la 34a edició de la cita, que ha crescut de tal manera que dura una setmana sencera, atreu gent d'arreu de Catalunya i ha duplicat el nombre de companyies internacionals que hi participen.

Una de les grans apostes de l'ÉsDansa en els darrers anys ha estat la voluntat d'apropar els balls als espectadors. Més enllà de servir com a mostrari perquè el públic encuriosit contempli les danses assegut en una butaca, el festival obre la porta a sentir en pròpia carn el ritme dins el cos. Primer va ser el torn dels més petits amb la inauguració l'any 2008 del Petit ÉsDansa, un projecte que oferia tallers per nens i nenes on descobrir les danses i cultures dels diferents països participants. A partir del 2012, s'iniciava també l'ÉsDansa'T, un espai formatiu on s'oferien classes perquè els adults també se sentissin protagonistes.

Obert a tothom

El festival ha optat aquest any per unificar en un sol espai i en format campus els tallers formatius per a adults i per a nens, tot i que l'oferta continua sent diferenciada segons les necessitats de cada grup. Les mateixes companyies nacionals i internacionals convidades al festival són les encarregades d'impartir les classes a cada grup.

El Petit ÉsDansa'T va donar el tret de sortida dilluns, amb les 70 places totals exhaurides. Dividits en dos grups diferents segons l'edat, els nens i nenes del campus aprenen no només les danses tradicionals, sinó també la geografia, la gastronomia o la cultura dels països, a més de participar en tallers de creació de vestuari i escenografia. Tot aquest treball està orientat a preparar l'espectacle que la canalla representa avui al matí. «Les danses són diferents i transmeten molt sobre la cultura de cada país. Serveix perquè els nens tinguin una visió més àmplia de com és el món», comenta Gemma Roura, coordinadora del Petit ÉsDansa'T.

El campus ÉsDansa'T per a adults d'enguany, va dirigit a persones a partir de 16 anys. L'edició passada es va optar per desdoblar el grup a causa de l'alt nombre de participants, i aquest any el campus ofereix de nou dos itineraris. En aquest cas, els participants poden escollir grup en funció del seu nivell i dels seus interessos. «Hi ha un itinerari dirigit a gent que ve del món dels esbarts i que vol aprendre tècnica i anar a un ritme més ràpid, i un altre per aquells qui vénen simplement a ballar i a passar-s'ho bé», explica Rosa Llorach, presidenta dels Bastoners de l'Esbart de Santa Tecla de Tarragona que imparteix un dels tallers del campus. Les dinàmiques a cada itinerari són diferents. «Per adaptar-me als participants, el que faig és agafar la dansa i mirar d'estructurar-la, de manera que pugui desmuntar-la en trossets petits. Amb la gent que només ve a passar-s'ho bé, no sóc tan exigent amb els moviments com amb els altres», explica Jordi Rubio, fundador i ballarí de la companyia de dansa Factoria Mascaró, qui fa el taller de danses tradicionals del Baix Llobregat. A més, es treballa a un ritme molt més alt amb els participants que tenen més experiència, segons Rubio.

Els canvis que l'ÉsDansa incorpora cada any van orientats a satisfer els suggeriments que els participants els fan arribar. «La valoració que demanen és molt vàlida i cada any es millora el festival. Això ho farà durar per sempre», conclou Rosa Llorach.