31 de agost de 2016
31.08.2016

Cadires de rodes a partir del reciclatge de bicicletes o tamborets de plàstic

La iniciativa «Kigali Chair Project», impulsada pels joves catalans Clara Romaní i Josep Mora, exporta prototips de baix cost a Ruanda

01.09.2016 | 07:16
Un dels models de cadira de rodes dissenyats per Romaní i?Mora.

Una bicicleta vella o una cadira de plàstic de bar poden ser reciclades de moltes maneres, però potser una de les més originals i solidàries sigui la de convertir-les en una cadira de rodes per a usuaris del Tercer Món, com succeeix amb la iniciativa «Kigali Chair Project» de Clara Romaní i Josep Mora. Aquest projecte va sorgir el 2012 en el seu taller de Barcelona, on tots dos treballen com dissenyadors industrials, quan van conèixer a una col·lega de Ruanda que els va explicar la situació d'aquesta república africana i els va posar en contacte amb un centre d'ortopèdia de referència local que treballa a Kigali, la seva capital, i al centre de rehabilitació de Gatagara.

Al voltant d'un 3% de la població d'aquest país -més de 220.000 persones- pateixen algun tipus de discapacitat física que els impedeix caminar per malaltia, accident o amputacions del genocidi de 1994, segons dades del seu govern. El Banc Mundial xifra en 618 euros el sou mitjà anual d'un ruandès, mentre que el preu d'una cadira de rodes no baixa dels 100 euros, per la qual cosa aquests instruments no són accessibles a tothom.
L'objectiu del «Kigali Chair Project», segons han explicat Romaní i Mora, era «construir cadires de rodes a un cost assequible, utilitzant material autòcton i també reciclat, i, sobretot, ensenyar als mateixos ruandesos a fer-les» desenvolupant la seva creativitat en un procés fàcil i manual.

Romaní recordat que Ruanda rep «moltes cadires donades per diverses ONG» però, si s'avarien, solen quedar inutilitzades perquè no hi ha persones amb coneixement suficient per reparar-les. Per aquesta raó, els dos dissenyadors van decidir afrontar el repte d'ensenyar als ruandesos a construir i reparar les seves pròpies cadires combinant materials reutilitzats amb altres «localment disponibles» i per a això es van finançar el viatge i l'estada sense cap ajuda.

Durant aquest temps, van fabricar vuit cadires diferents amb l'ajuda d'un grup de ruandesos als quals oferien classes teòriques i pràctiques en un taller en el qual «abans d'anar-nos-en, repartim un manual per cada cadira que havíem fet» perquè en un futur poguessin seguir construint-les.

Molt bona disposició
Educadors, professionals de l'ortopèdia, infermers, pacients necessitats d'una cadira de rodes i familiars dels mateixos «van treballar junts, amb bona disposició i en comunitat, bolcats pel bé de tots i sense importar la jerarquia social», recorda la dissenyadora. Gràcies a aquesta idea van trobar una segona vida a objectes com rodes velles de bicicleta, peces de fusta de tota mena, fragments de cadires de rodes ja inservibles i fins a seients trencats de plàstic i «que allà hi ha per tot arreu».

Romaní calcula que un 85% dels elements utilitzats eren residus reciclats, mentre que el percentatge restant provenia del sector de la fusta, «una indústria bastant fort en Ruanda, gràcies a la qual aconseguim diferents peces». La idea va guanyar el Premi Catalunya d'Ecodisseny 2015 en la categoria C d'Estratègia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona