Set ceramistes de les comarques gironines exposaran, a partir de l'1 de setembre als espais de la Fundació Fita a la Casa de Cultura de Girona, algunes peces representatives de la seva obra. Ho faran al costat d'una segona exposició: una antològica de ceràmica de l'artista gironí Domènec Fita, potser una de les seves facetes menys conegudes.

L'exposició Ceràmika amplia la que ja s'ha pogut veure, en més petit format, a Capmany i a la Bisbal d'Empordà. A Girona es mostren obres d'Emili Biarnés, Dolors Bosch, Carlets (Carles Torrent), Nuri Negre, Marcos Pacheco, David Rosell i Lluís Xifra.

Algunes empreses de la ciutat s'han implicat amb la iniciativa i també acolliran petites mostres de ceràmica, com el Celler de Can Roca, la Llibreria 22 o l'Hotel Palau Bellavista. També hi haurà una extensió de l'exposició al local que el Museu d'Art de Girona té al carrer ciutadans, número 18.

«Hi ha peces molt bones i molt interessants, tot i la poca atenció que es dedica a la ceràmica», va afirmar ahir en roda de premsa Francesc Carbonell, president de l'associació cultural Populart.

El projecte, promogut per Populart, busca donar la importància que es mereix la ceràmica d'autor i valorar-la en seva dimensió artística, no artesanal.

«La ceràmica és una de les arts més menystingudes, no hi ha cap espai de relleu a la capital de Catalunya on exposi gent de prestigi i en tenim alguns que només es dediquen a mostrar a l'estranger», va lamentar Carbonell.

De fet, el projecte té una tercera pota que se suma a les dues exposicions esmentades. Es tracta d'una jornada per a la reflexió que es farà el 7 d'octubre. Durant la jornada, faran taules rodones i conferències que serviran per detectar en quin punt es troba la professió.

A més, revelaran el resultat d'una enquesta d'àmbit català que estan fent als ceramistes. «Seran dades precises sobre què cobren, amb quants forns treballen, tot qüestions concretes d'aquest estil», va comentar el president de Populart.

L'objectiu és acabar el dia amb un document que posi en «negre sobre blanc» els punts forts i les febleses dels ceramistes.

D'altra banda, Joaquim Jubert, patró de la Fundació Fita, va explicar que l'acte inaugural de l'exposició Ceràmika (dijous a les 19:30h) coincidirà també amb la inauguració d'una mostra antològica de la producció ceràmica de Domènec Fita, veterà pintor i escultor gironí.

Jubert va recordar que en una etapa inicial, Fita es va dedicar a la ceràmica comercial. Feia tasses i altres estris però l'experiència va resultar un autèntic fracàs.

Els actes inclouran (29 de setembre) la projecció de l'audiovisual de Joaquim Puigvert Càntirs negres.

Entre els actes destaca (15 de setembre) la presència del ceramista Claudi Casanovas, que presentarà un llibre i oferirà un recorregut audiovisual per la seva obra.