L'actor banyolí Lluís Carbó, que va encarnar el personatge del Quixot en la pel·lícula Honor de Cavalleria d'Albert Serra i va protagonitzar molts altres dels seus films, va morir dilluns als 83 anys.

Conegut pels amics com a «Gigi», Carbó, que es dedicava al tennis, no havia participat en projectes del setè art fins que Serra li va proposar participar com a protagonista al seu primer film, Crespià (2003), fet que va propiciar un tomb inesperat a la seva vida.

En un comunicat remès per la productora Andergraun Films, el mateix Albert Serra reconeix la «influència» rebuda de Lluís Carbó, un dels actors no professionals habituals en les pel·lícules del cineasta català.

Carbó es va posar a la pell del Quixot en la pel·lícula Honor de Cavalleria, que va consagrar Albert Serra com a cineasta de renom internacional el 2006 al prestigiós Festival de Canes, i amb aquell paper va aconseguir el premi al millor actor en els festivals de cinema de Torí i de Belfort.

Posteriorment, Carbó es va convertir en un intèrpret ineludible per a Serra, sota la direcció del qual va actuar, entre altres, en els films El cant dels Ocells, El Senyor ha fet en mi meravelles, Els tres porquets i l'última producció del cineasta, Singularity, la instal·lació audiovisual de 13 hores exhibida al pavelló català de la Biennal de Venècia del 2015.

Aquest film de 13 hores de durada, on Lluís Carbó interpreta el propietari homosexual d'una mina d'or que compra el seu company (Lluís Serrat), s'hi casa, i acaben adoptant un nen, va ser «la culminació i alhora el seu genial comiat artístic», es recull en el comunicat.

«Ell em va influir i em va reafirmar en la idea que la diversió, l'aspecte lúdic i subversiu podia i havia d'estar en el cor de la nostra metodologia», va afirmar ahir Albert Serra, en record del malaguanyat actor.

Serra va proclamar que Carbó i el que la seva actitud representava està en la «base» de les seves pel·lícules, combinat amb «l'ambició estètica i el rigor en la forma de la manera més natural».

Carbó va començar a relacionar-se amb Serra a la pista de tennis, on n'ensenyava al director.