El festival Temporada Alta aixeca el teló el 30 de setembre i presenta una programació formada per 100 espectacles. Enguany, la programació s'ha fet sobre dos pilars: una programació internacional potent -que barreja els noms dels grans mestres amb les noves apostes- i un suport clar a l'autoria catalana. Així doncs, hi haurà 30 espectacles internacionals amb noms com Peter Brook, Krystian Lupa (que dirigirà actors catalans), Oskaras Korsunovas o Milo Rau. També hi haurà més autors catalans que mai (el 61% dels espectacles ho són) i visitaran el festival, entre d'altres, Àlex Rigola, Lluís Pasqual o Oriol Broggi. Amb més de 3 MEUR de pressupost, el festival també aposta per la producció pròpia i impulsa 29 propostes. Del centenar d'espectacles, 33 són estrenes absolutes. El director, Salvador Sunyer, ha demanat a les administracions suport i pressupost per situar la cultura com a eina "per a cohesionar" el país i per evitar que sigui vista com quelcom "superflu i inútil".

El festival Temporada Alta ha presentat oficialment tota la programació del 25è aniversari, que tindrà un centenar d'espectacles. Lluny de voler fer cap esdeveniment especial per celebrar el quart de segle, el festival ha volgut posar més èmfasi que mai en fer una bona programació. El director del festival, Salvador Sunyer, insisteix que és la programació internacional més potent fins ara perquè reuneix els "grans mestres" i també aposta per nous valors del teatre europeu.

Un 30% dels muntatges són internacionals -de fins a 18 països diferents- i destaquen noms tan consolidats com noves apostes. Entre d'altres, serà al festival Peter Brook (que té el rècord, ja que hi ha estat fins a nou vegades), Krystian Lupa (que dirigirà 'Davant la jubilació' amb actors catalans com Pep Cruz, Mercè Arànega i Marta Angelat), Milo Rau, Alain Platel, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Thomas Ostermeier, Nicolas Stemann, Oskaras Korsunovas, Tiago Rodrigues o Mauricio Kartun. El festival també manté les connexions amb Iberomèrica i amb Flandes .

Al costat d'aquest eix, Sunyer destaca que també s'ha fet un esforç per incrementar les produccions i coproduccions del festival, sobretot les propostes més experimentals i d'avantguarda. El festival impulsa fins a 29 produccions i, per exemple, ha escollit inaugurar amb un muntatge propi. Es tracta de l'obra 'In memoriam', escrita i dirigida pel director d'El Lliure, Lluís Pasqual, sobre la lleva del biberó que va combatre a la batalla de l'Ebre.

Motor de creació catalana

Sunyer ha destacat que el Temporada Alta vol ser cada vegada més "motor de creació escènica" i ha defensat que han de fer costat a la creació del país. Per això, el festival fa una aposta molt clara per l'autoria catalana: el 61% dels muntatges (siguin de la disciplina que siguin) són d'autor català. "Un país que crea tindrà veu al món", assegura Sunyer, que defensa que s'ha de fer també "teatre d'investigació".

Una altra de les voluntat del festival és fer que els muntatges d'aquí facin gira fora i puguin veure's més enllà de Catalunya. Per fer-ho, es torna a convidar un centenar de programadors perquè vegin les creacions contemporànies i les puguin programar fora i també es torna a organitzar el Temporada Alta a Buenos Aire, Lima i Montevideo.

Relacions amb directors de fora

A més, el festival enceta una línia que, en el futur, vol que vagi a més. Es tracta de fer col·laborar directors estrangers amb actors catalans. En aquest sentit, el prestigiós director Krystian Lupa dirigirà actors catalans a 'Davant la jubilació', una producció conjunta amb el Lliure que després farà gira per Europa. També segueix aquesta línia el projecte 'El Solar' del gironí Xavi Bobés, Jomi Oligor i Shaday Larios. Els tres s'intal·len durant tres setmanes a un antic teatre que hi havia hagut al Barri Vell de Girona (al costat del restaurant Le Bistrot, a les escales del seminari) per investigar sobre l'espai i crear un muntatge a través de la seva historia. Aquest espectacle també girarà i, a cada lloc que vagi, s'adaptarà la historia a cada espai.

Festival interdisciplinar

A banda del teatre, el festival també aposta pel circ, la dansa, la música i el cinema. En aquest sentit, passaran pel temporada alta els espectacles flamencs de Rocío Molina, Maria Pagés i Israel Galván. En l'apartat de música, ja s'havien anunciat noms tan diversos com Paul Fuster, Izal, Rosario o Rufus Wainwright.

També es podran veure fins a set pel·lícules, entre elles l'estrena a Catalunya de 'La mort de Louis XIV', d'Albert Serra o 'La propera pell' d'Isaaki Lacuesta i Isa Campo. Sunyer també ha volgut remarcat l'aposta pels espectacles infantils i pel teatre per a tota la família. "Hi ha poques coses que els fills i els pares puguin fer junts, doncs que vagin plegats al teatre", ha dit, fent broma.

Acostar la cultura a l'educació

El Temporada Alta ha apostat en les darreres edicions per projectes per acostar la cultura a col·lectius en risc d'exclusió social. Una feina que pensa seguir fent a través del programa 'Apropa cultura'. A banda d'això, el festival ha decidit centrar-se en l'àmbit de l'educació.

Per això, oferiran gratuïtament a totes les escoles de 4rt de primària de Salt i Girona un espectacle dirigit i escrit per Carlota Subirós. L'obra, representada només per un únic actor d'origen subsaharià, es representarà a les escoles i explica què és la vida a través de tradicions de països de tot el món. "No estem a favor de fer les coses gratuïtament però si no ho fem així hi ha alumnes que poden quedar fora", ha manifestat.

Sunyer creu que existeix "el risc" que la cultura sigui considerat com un element "inútil, superflu, que genera malbaratament". "La cultura és l'única cosa que ens permet cohesionar un país, que ens dóna ànima de país", ha defensat el director del festival, que entén que cultura i educació haurien d'anar lligades per tal que els joves comencin a veure amb uns altres ulls el món de les arts escèniques i de la cultura en general.

Més diners privats que mai

El festival supera per primera vegada els 3 MEUR de pressupost (3.075.500 euros) i és l'any que ha aconseguit aportacions més altes per part d'empreses i espònsors: fins a 895.700 euros. Una quantitat que, segons Sunyer, estan intentant que vagi a més. Malgrat tot, les aportacions públiques continuen essent la font principal d'ingressos del festival. L'Ajuntament de Girona en destina 500.000 euros, l'Ajuntament de Salt 40.000 euros, la Diputació de Girona fins a 250.000 euros i la Generalitat 700.000 euros.

En la presentació de l'edició d'enguany hi han assistit tant els alcaldes dels dos municipis, Marta Madrenas i Jordi Viñas, com també el president de la Diputació, Pere Vila, i el conseller de Cultura, Santi Vila. Tots han coincidit en defensar els bons resultats del festival, els valors "quantitatius i qualitatius" al llarg dels 25 anys i han remarcat el paper que ha fet en favor de la cultura i per situar Girona i Salt al món de les arts escèniques.

Davant les crítiques del director per la manca de pressupostos en Cultura, els representants de les administracions han assegurat el seu compromís amb el festival i han lamentat que, sovint, les traves burocràtiques o administratives fan que tot plegat sigui més lent. "Vull subratllar pel vostre confort, que des del Departament de Cultura ens sentim molts còmodes i orgullosos del que s'està fent a Temporada Alta perquè ho reconeix el sector i el públic", ha valorat el conseller. Vila ha indicat que en els "països civilitzats" el pressupost en cultura és el 2% de les xifres globals. En el cas de Catalunya, aquesta xifra se situa en el 0,60% però el conseller assegura que estan treballant per incrementar-ho.