El ceramista de renom internacional Claudi Casanovas es troba preparant, des del seu taller de la Garrotxa, una nova exposició que es podrà visitar en exclusiva a la galeria Joan Gaspart de Barcelona. Aquesta mostra, anomenada Últims treballs, està formada per un conjunt de peces ceràmiques de mida monumental. Inspirades en les formes orgàniques de la natura, com els còdols de riu, les obres de Casanoves representen un seguit d'interpretacions d'històries de divinitats femenines de la mitologia clàssica i ancestral.

Un primer grup de tres peces anomenades Tomones, representen històries de les deesses de la mitologia grega i romana, un tema que el mateix avi de Casanovas ja havia tractat en les seves obres. El segon grup consta de 4 de peces, que formen part d'un conjunt més ampli anomenat Jardí de la Lluna Plena. En aquest cas, tracten les històries mitològiques anteriors a les divinitats solars, és a dir, les forces sacralitzades com l'energia femenina o l'energia nocturna.

Casanovas és considerat un dels regeneradors de l'art de la ceràmica i la seva obra és un experiment constant. L'artista crea les seves pròpies barreges de material per tal d'assolir en la ceràmica una textura única, el més semblant possible a les formes orgàniques que l'inspiren i treballa la superfície de les peces després de la cocció. Gràcies a la seva vocació innovadora, l'artista ha exposat a nombrosos països com el Regne Unit, Suïssa o Bèlgica i ha rebut diversos reconeixements internacionals, com el primer premi de la III Competició Internacional de Ceràmica de Miro, al Japó. L'obra més imprescindible de Casanovas es troba a la Garrotxa, on viu i treballa. Es tracta del monument Als vençuts, dedicat als perdedors de la Guerra Civil espanyola i els qui van patir la repressió durant el franquisme.

Aquesta exposició formarà part del 47è Congrés de l'Acadèmia Internacional de la Ceràmica i es podrà visitar des del 8 de setembre fins al 15 d'octubre. Les peces esmentades s'exposaran acompanyades de la sèrie de gravats La calma i un seguit de dibuixos al carbó. De forma complementària a la mostra, Teresa Camps presentarà a les mateixes instal·lacions el llibre 40 anys de ceràmica Claudi Casanovas escrit per Eva Vázquez i Jordi Puig el dia 17 de setembre, a les 12 del matí. A més, el mateix Casanovas oferirà una visita guiada per la mostra el dia 4 d'octubre, en què explicarà als assistents totes les històries que envolten i han inspirat l'exposició.