La novena edició de Biennal de Fotografia Xavier Miserachs tindrà lloc a Palafrugell del 10 de setembre al 9 d'octubre de 2016. En aquesta edició es podrà gaudir de catorze exposicions, de la projecció de dos documentals amb els seus autors, de dues conferències i altres activitats relacionades com la presentació de dos llibres i la segona edició de la Fira de Fotografia al Carrer.

El Museu del Suro acollirà l'exposició de Rafael Sanz Lobato titulada Fotografies (1960-2008), mentre que a l'espai La Galeria hi haurà l'obra de Joana Biarnés sota el títol Disparant amb el cor.

El Teatre Municipal acollirà les mostres Calella de Palaffugell (1905-1925) i La cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell. Petita història en imatges, de Baldomer Gili, i a la Bòbila Vella es podran contemplar les imptactants fotografies de Pep Bonet (Forced), Nancy Borowick (El càncer, una història de família), Àngel García (El camí dels desposseïts), Tanta Habjouqa (Plaers ocupats), Pablo E. Piovano (El cost humà dels agrotòxics), Jordi Cruz Cirera (Menonos) i Francesc Fàbregas (Música pels ulls).

La Fundació Vila Casas exhibirà a Can Mària el poc conegut treball fotogràfic de l'escriptor Tom Sharpe en la seva etapa sudafricana, mostra de la qual ja ha parlat el Diari de Girona, i la Fundació Cuixart exposarà S'Amorra amorra, de David Salcedo.

Totes les institucions de la ciutat s'impliquen en la biennal. Així, la Fundació Josep Pla tindrà l'exposició Josep Pla i la Civilització surera.

Un ric programa de projeccions de documentals i conferències completa les exposicions. El programa inclou la projecció de Joana Biarnés, una entre tots, d'Òscar Moreno i Jordi Rovira (17 de setembre), la conferència Organització i conservació d'arxius familiars, per Susanna Muriel (24 de setembre) o la projecció de La ruta de la vergonya, d'Àngel García i Óscar Pinal (1 d'octubre).

Gustavo Duch pronunciarà la conferència Monsanto, l'estragègia de posar la vida en perill (8 octubre). A més, també s'inclou al programa la 2a Fira de Fotografia al carrer, que tindrà lloc el 8 d'octubre al carrer Pi i Margall.

L'any 1999 es va presentar per primer cop aquesta mostra d'art dedicada al món de la fotografia documental. La Biennal és un homenatge a qui ha estat un dels millors professionals del món de la fotografia catalana. En aquella primera edició, es varen poder contemplar exposicions d'un seguit de fotògrafs que van compartir generació amb Xavier Miserachs (Català-Roca, Colita, Maspons i Pomés) i d'un grup de quinze fotògrafs de la comarca.

Un dels objectius clars fou divulgar i promoure la fotografia documental com a forma d'expressió artística.