La situació del sector de llibre en català «no és dolenta», va manifestar ahir el coordinador de la Setmana del llibre en català, Joan Sala. Mentre els títols publicats en català han incrementat el 2015 -11.348 en total- i la facturació també -va arribar fins als 230 MEUR-, el tiratge mitjà per títol disminueix. El factor més «preocupant» per a l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (AELLC) és la tendència a la baixa per segon any consecutiu de les vendes en literatura infantil i juvenil.

«On hem de treballar més la formació de lectors és evident que és en aquesta franja d'edat», va expressar la presidenta de l'entitat, Montse Ayats, que va afegir que «hi ha una relació directa entre competència lectora i èxit educatiu i social».

D'altra banda, segons es desprèn de l'estudi Comercio Interior del Libro en España 2015, elaborat per la Federación de Gremios d'Editores, l'edició en català suposa un 14% del total a nivell de l'estat espanyol i un 43% dels llibres en castellà s'editen a Catalunya.

«No hi ha discussió sobre el pol d'edició que és Catalunya i la força que té en el conjunt de la indústria editorial», va constatar Ayats, que va subratllar el fet que s'editin a Catalunya més de 25.000 llibres en castellà dels gairebé 60.000 que s'editen a tot l'estat espanyol.

En total, s'han publicat 80.000 títols, un 2% més que el 2014, i un 14% escrits en llengua catalana, per sobre del 12,3% que va representar l'edició en catalana l'any anterior.

Arreu dels territoris de parla catalana, inclosos el País Valencià i les Illes Balears, s'han publicat 11.348 títols en català, dels quals en destaquen els 3.524 llibres de text.

Per sota, les obres de ficció editades han estat 2.888 i les d'infantil i juvenil 2.706. La consolidació del món digital està passant factura als diccionaris i enciclopèdies, que també redueixen les seves vendes i s'han quedat amb tan sols 45 el 2015. A més, l'estudi evidencia l'alentiment en el creixement de vendes del llibre electrònic.