La relació de Miquel Blay (1866-1933) amb Olot serà l'argument de l'exposició dedicada als 150 aniversari del seu naixament. La mostra, a la Sala Oberta del Museu Comarcal de la Garrotxa, s'obrirà el dia 3 de setembre i serà la principal exposició de les Festes del Tura. Per tal de reunir les 27 escultures, les fotografies familiars, dos llibres il·lustrats per l'artista i material dels homenatges fets a Olot a Blay. També hi haurà documents sobre el paper que va jugar Blay en el dipòsit d'obres del Museu de Arte Moderno de Madrid, entre les quals, La Càrrega de Ramon Casas.

El Museu Nacional del Prado, el Museu d'Art de Girona i el Museu de la Garrotxa han establert una col·laboració. La mostra titulada Miquel Blay sentiment olotí serà l'inici dels actes de l'any dedicat a Miquel Blay.

Miquel Blay sentiment olotí va ser presentada ahir al Museu de la Garrotxa, a l'edifici de l'Hospici. El mateix lloc on Blay, al 1887, va superar les proves que, amb 22 anys, li van valdre una beca de la Diputació per anar a estudiar a París i a Roma.

Al Museu de la Garrotxa, darrera dels motlles de les figures fetes a París i Roma, Josep Berga (regidor de Cultura) va definir Blay com com una persona molt estimada a la ciutat i va recordar que en els anys que va viure a París, Roma i Madrid mai va perdre el contacte amb Olot.

Tot seguit, Mercè Doñate (comissària de l'exposició) va explicar que Blay des de París i de Roma cada any enviava les escultures que eren els guardons dels jocs florals d'Olot, un certament literari de reconeixement nacional.

Per la seva part els olotins tenien en Blay un autèntic ídol. En tant que exemples, Doñate va explicar que el 1893 Joaquim Vayreda va fer que la ciutat li encarregués el monument a Joan Pere Fontanella que ara pressideix el Passeig de Barcelona. Segons Doñate, ho van fer per donar-li feina.

Quan ja era un escultor de renom internacional i no necesstiva ajuda, el 1909 van fer fill il·lustre, el 1912 els comerços van tancar i tota la gent va anar a l'estació a rebre'l en motiu d'una visita que va fer. Encara al vespre els cors obrers li van fer una cantada. El 1926 van tornar a fer una acció repetida.

Per la seva part, l'artista Miquel Blay va tornar a Olot tot el que va poder. Gràcies a les seves gestions, el Museu d'Art Modern de Madrid va fer un dipòsit d'obra a Olot i encara va donar buits de motlle a l'Escola de Belles Arts.

Any Blay a Girona

A més de l'exposició de Festes del Tura, l'any Blay inclou més exposicions, visites guiades, conferències, activitats de restauració, itineraris, activitats per al públic familiar, activitats per a escoles i espectacles de dansa. A més de a Olot hi ha actes al Museu d'Art de Girona.