La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell ha celebrat enguany el seu 50è aniversari i, per commemorar-ho, les quatre diputacions catalanes s'han posat d'acord i han organitzat una cantada a cada una de les capitals catalanes.

Entre el 24 de setembre i el 2 d'octubre, l'Auditori de Girona, el Palau de la Música de Barcelona, el Teatre Ateneu de Tàrrega i l'Auditori Pau Casals del Vendrell acolliran la iniciativa, que s'anomena La Cantada als Auditoris.

Entre els artistes convidats destaquen Neus Mar, Port Bo, Peix Fregit i Els Cremats. Com és habitual en les cantades, al final del concert els diferents grups faran tres cançons junts: El meu avi, La vella Lola i una composició especial per a aquesta ocasió: El salanc de Calella.

La cantada inaugural serà a Girona, on actuaran Peix Fregit, Terra Endins, Els Cremats i Neus Mar. Les dues següents cites seran el 29 de setembre a Barcelona i l'1 d'octubre a Tàrrega.

Finalment, el concert de cloenda serà el del Vendrell, i hi actuaran també Peix Fregit, Neus Mar i Els Cremats, en aquesta ocasió acompanyats per Veles i Vents.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va recordar ahir que aquesta iniciativa és «una oportunitat perquè les havaneres puguin escoltar-se arreu del territori català».

A més, va afegir que La Cantada als Auditoris és «un homenatge a tots aquells precursors d'aquest gènere que van permetre que la Cantada de Calella de Palafrugell fos una referència».

La iniciativa va ser presentada ahir a la Diputació de Girona, en un acte al qual va assistir, a més de Pere Vila, Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona; Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona; Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, i Juli Fernández, alcalde de Palafrugell.

Mercè Conesa va remarcar la «importància de promoure i donar suport a la cultura popular i tradicional, així com del treball conjunt i de la col·laboració de les quatre diputacions per portar a terme iniciatives com la Cantada».

Josep Poblet va explicar que «les havaneres són un patrimoni cultural que s'ha de protegir».

Joan Reñé va subratllar que la Cantada és un estímul per a tothom i un exemple per a tot el país, i va explicar que «tot i que les comarques de Lleida no tenen mar, la música de taverna hi és molt present, fins al punt que hi ha deu grups d'havaneres en actiu a la demarcació».

Juli Fernández va dir que «Palafrugell aprofita per consolidar el seu lideratge com a bressol de l'havanera, per fer de la cultura un element diferenciador i de progrés econòmic i turístic».

Francesc Carcassès és el director artístic de l'espectacle que replica arreu de Catalunya les havaneres de Calella.