o és gaire habitual que en una pel·lícula, malgrat que els esdeveniments passin a Catalunya, hi figuri una sardana o una cobla, però, és clar, sempre hi ha excepcions. Vet aquí que, recentment, s'ha filmat en els paratges de la Garrotxa una pel·lícula, titulada Estiu 1993, que explica la vida d'una nena de 6 anys òrfena de pare i mare que anà a viure en un poble de pagès. El film ha estat dirigit per Carme Simon Pipó (1987) i de fet és la narració de la seva pròpia infància.

No volem fer pas cap comentari de la pel·lícula, però sí, destacar que en el decurs de la trama hi ha un moment que visualitza una festa major i en ella una ballada de sardanes. Aquesta escena fou filmada a Sant Feliu de Pallerols i la cobla que hi posà la música és la cobla Osona.

Val, doncs, destacar positivament que en la descripció que rodeja tota la vida d'aquesta nena en una vila catalana hi pugui figurar la nostra dansa.

Destaquem que l'actuació de la cobla Osona fou de gran qualitat.

segueix la festa major d'olot

Olot, en aquests dies, està immers dins la seva Festa Major, ahir, dia 8, el dia principal, a més de les ballades típiques de la faràndula olotina, a la nit tingué efecte un concert de música de cobla amb Els Montgrins i la Ciutat de Girona.

Per a avui, divendres, a més d'audicions de sardanes cal destacar el Ball Pla, que es recuperà l'any passat després de la seva eliminació. Aquest Ball Pla poc té a veure amb el Ball Pla de lluïment de l'alta societat olotina, amb què s'havia convertit als darrers anys. Així es vol recuperar l'esperit original del ball, una dansa popular on tothom tenia cabuda. L'acte és obert a tothom qui vulgui reviure una tradició que data del segle XVIII.

Durant els diversos dies són moltes les comparses que executen llurs balls en diferents llocs de la ciutat. Cal mencionar que cada grup té la seva pròpia música.

I, per acabar la Festa, el dia 11, al migdia, a la plaça, ball de gegants, cabeçuts i cavallets, també hi ha la tradicional Tornaboda als paratges de Sant Roc, amb berenar per a tothom, i a la nit, un ball amb espelmes pels gegants, la interpretació de la sardana Adéu, vila d'Olot i la cercavila per acomiadar els gegants.

festa major de sant joan de les abadesses

La població de Sant Joan de les Abadesses té els propers dies la celebració de la seva Festa Major, en la qual la sardana té un paper preponderant.

Començaran les Festes, com és tradicional, amb les Serenates amb música que escriví Narcís i Ramon Oliveras, Teresa Monclús i Ferran Carballido, que són interpretades dalt del campanar del monestir.

Cada any és anomenat un Sardanista d'Honor, que enguany ha recaigut amb Josep Hernàndez Solà, traspassat de fa poc, que fou regidor de l'Ajuntament de la vila i un animador cultural. Al seu honor i record s'interpretaran algunes sardanes.

Un dels actes més característics és el Ball dels Pabordes, d'origen religiós però d'arrelament profundament popular, ha mantingut al llarg dels anys el seu caràcter distingit i senyorial. El ball és executat per quatre parelles que vesteixen la indumentària senyorial pròpia.

Aquest any les parelles escollides són. Martí López i Alba López, Guillem Domènec i Guisel·la Solà, Lluís Ibañez i Esther Rovira i David Ibañez i Mireia Carreiro. Es ballarà el dissabte a la nit i el diumenge a la tarda.

El dia 13 hi ha la Tornaboda en els paratges de la font del Covilà, lloc on diuen que Joan Maragall s'inspirà per escriure La vaca cega.

concert de la cobla costa brava

La Cobla-Orquestra Costa Brava és la formació musical que ha escollit enguany la Diputació de Girona pel Cicle de Concerts de Música per a Cobla. En concret, ofereix el seu espectacle La veu de la cobla. 60 anys d'història.

És previst oferir aquest concert a Platja d'Aro 11 de setembre a les 7 de la tarda, Sant Gregori 8 d'octubre a les 9 del vespre, Ripoll 31 d'octubre a les 9 del vespre, ?Campllong 20 de novembre a la tarda, Cassà de la Seva, 27 de novembre al matí, Olot 4 de desembre al matí, i en queden alguns per concretar i ja se n'han fet altres, amb un total de 20.

Es tractat d'un concert per a cobla amb dansa i veu en el marc del 60è aniversari d'aquesta formació musical.