La sonda Osiris-Rex de la NASA es va enlairar ahir rumb a l'asteroide Bennu, un cos celeste que en la seva superfície rocosa amaga l'enigma del començament del sistema solar i al que els científics volen observar de prop per la seva trajectòria potencialment perillosa per a la Terra.

La sonda, batejada com a Orígens, Interpretació Espectral, Identificació de Recursos, Seguretat i Explorador de Regolites (Osiris-Rex, per les seves sigles en anglès) es va enlairar ahir a les 19.05 hora local (23.05 GMT) des del centre de l'Agència Espacial d'EUA (NASA) a cap Canaveral, a Florida.

La missió no tripulada ha iniciat un llarg viatge de set anys, anada i tornada, a l'asteroide Bennu, considerat un dels més propers al nostre planeta en trobar-se a una distància que oscil·la entre els 448.792 quilòmetres al punt més proper i els 344.075.101 quilòmetres.

La sonda Osiris-Rex recollirà mostres de la superfície rocosa de Bennu i les portarà a la Terra perquè els científics puguin analitzar-les detalladament i desxifrar nous misteris de l'origen del sistema solar i de la vida al nostre Planeta.

Segons la NASA, Bennu és un cos celeste especial perquè entra dins de la categoria «B» d'asteroides, aquells amb una formació «primitiva» tenen una composició rica en carboni i amb prou feines han canviat des de la formació del sistema solar fa aproximadament 4.500 milions d'anys.

La NASA inclou Bennu en el seu grup d'Asteroides Potencialment Perillosos (coneguts com PHA en les seves sigles en anglès), aquells més propers a la Terra i que, en el cas de Bennu, significa que té una possibilitat d'entre 2.700 d'impactar a la Terra en algun moment entre 2175 i 2199, en un futur que encara pot semblar llunyà.