El llibre Live souls (Ànimes vives) recull 210 fotografies inèdites de la Guerra Civil espanyola realitzades per Alec Wainman, un fotògraf aficionat i conductor d'ambulàncies durant el conflicte, que el seu fill John Alexander va trobar a Londres després de 40 anys desaparegudes.

En una entrevista amb John Alexander Wainman, amagat al llibre amb el pseudònim de Serge Alternés, va explicar que el seu pare era "un fotògraf aficionat i voluntari de la British Medical Union, que va recórrer els territoris on el conflicte era més intens, especialment a Catalunya, amb l'ambulància que ell mateix conduïa".

Després d'un llarg procés de cerca, John Alexander Wainman va reunir el corpus complet de les fotografies del seu pare, un total d'1.650 instantànies, totes en bon estat, ocultes en una maleta, "la maleta anglesa" per analogia a la "maleta mexicana", desapareguda durant set dècades i que contenia els negatius d'entre 4.500 fotografies de Robert Capa, Gerda Taro i David Seymour (Chim) de la Guerra Civil espanyola.

El fill d'aquell conductor anglocanadenc, que es refereix a Live souls (Comanegra) com "un projecte de vida", relata les dificultats per les quals ha passat durant dècades per trobar les fotos del seu pare.

"Sabia que el meu pare va ser xofer d'ambulància durant la guerra com a voluntari anglès, però no em va parlar molt de la seva vida i també sabia que tenia un arxiu de les seves fotografies, que va enviar a Anglaterra per publicar-les l'any 1975".

No obstant això, continua, l'editorial que havia de publicar-les va fer fallida i el seu pare ja no va aconseguir recuperar-les, però "un cop de sort em va permetre trobar-les, perquè l'editor tenia demència i el meu pare ja havia mort, però afortunadament una directora literària d'aquell editor, Jeanne Griffiths, que havia mantingut correspondència amb Alec, va trobar la col·lecció en una maleta a la casa de l'editor al Soho".

Va ser un "veritable alliberament" descobrir per fi unes fotos que "evidentment tenen una importància polític-històrica, però sobretot tenen un valor humà, perquè mostren el dia a dia de ciutadans, voluntaris i combatents, així com alguns espais del país que avui són irrecognoscibles".

La present edició inclou un prefaci de l'hispanista Paul Preston, qui apunta que aquells voluntaris van ser a Espanya per lluitar o, com en el cas de Wainman, per servir com a personal mèdic, i no només pels espanyols; en grau menor, per ells mateixos, i sobretot, per la supervivència del món civilitzat".

Per tot el món

Alec Wainman, que durant la II Guerra Mundial va formar part del servei secret anglès a Itàlia i de la delegació britànica a l'Àustria ocupada pels aliats després de 1945, a causa del seu coneixement de la llengua russa, va marxar a Vancouver (Canadà), on va exercir de professor universitari de llengua.

El 1981 li van diagnosticar Alzheimer, el qual va patir fins a la seva mort el 1989, però "encara va tenir temps de visitar Espanya amb la seva dona, descobrir emocionat l'Espanya lliure per la qual havia lluitat en visitar Barcelona, Sevilla, Còrdova i Madrid".