madeline Stuart, amb síndrome de Down; Winnie Harlow, amb vitiligo; Rebekah Marine, amb un braç biònic, o Reshma Qureshi, desfigurada per l'àcid, s'han convertit en les models protagonistes de la Setmana de la Moda de Nova York, malgrat no respondre als estàndards de bellesa de la passarel·la. Els dissenyadors les trien per donar-los suport en la visibilització de les seves particularitats, uns desavantatges que han transformat en valor afegit en el de vegades frívol món de la moda.

A la desfilada d'Archana Kochhar, en el primer dia de desfilades a Nova York, es va veure Reshma Querishi, el rostre de les qual va quedar totalment desfigurat per l'àcid. Lluny d'amagar-se, es va enfrontar als focus i càmeres que capten cada detall de la passarel·la i va desfilar lluint amb naturalitat la seva realitat. "Crec que aquesta experiència ha canviat la meva vida", va apuntar orgullosa als mitjans després de desfilar. Reshma va voler així donar visibilitat a les dones que pateixien els atacs d'àcid a l'Índia rural.

També ha acceptat el repte de l'exposició mediàtica de les seves imperfeccions Winnie Harlow, que sofreix vitiligo a la pell, i que ja va desfilar en el passat per a una desena de marques, inclosa l'espanyola Desigual, que la va triar fa uns mesos precisament per emfatitzar les característiques que la fan única i diferent. Harlow va saltar a la fama quan es va presentar al concurs America's Next Top Model i ha estat relacionada sentimentalment amb el pilot Lewis Hamilton.

Una altra model fora de l'habitual en la passarel·la és Madeline Stuart, amb síndrome de Down, que desfila per tercera vegada a Nova York, malgrat només tenir 19 anys. L'australiana es mostra alegre sobre la passarel·la i acostuma a saludar mentre llueix la roba, una imatge molt allunyada de l'habitual rictus seriós de les maniquins convencionals. La seva mare, Rosanne Stuart, va explicar als mitjans fa uns dies que si la seva filla rep atenció cada edició és "perquè amb la seva actitud parla al món de cara sobre inclusió i diversitat".

De ser diferent a la Setmana de la Moda de Nova York també en sap Rebekah Marine, que va néixer sense l'avantbraç dret, una manca que ha convertit en virtut tenint en compte els seus assoliments i el seu gran nombre de seguidors a les xarxes socials. Marine, amb el somni de ser model, va estar prop de renunciar pel seu físic, fins que va començar a utilitzar un braç biònic i li va donar una nova oportunitat a la seva vida.

Obrint-se pas entre prejudicis, també es van presentar a Nova Yorrk les propostes d'una desena de dissenyors de la comunitat LGTB (lesbianes, gais, trans?sexuals i bisexuals). Apadrinats per la revista DapperQ, els creadors van mostrar els seus treballs, sempre sota la filosofia de la "disconformitat de gènere", segons va explicar a la premsa la productora de l'esdeveniment, Anita Dolce Vita.

"En un moment en què els opressors estan intentant acabar amb tot, en el qual s'aproven lleis per negar banys als transsexuals, aquesta desfilada dóna una plataforma per celebrar identitats, estils, cossos i diversitat", va afegir Dolce Vita.

Entre els dissenyadors hi havia Angie Chuang, nascuda a Nova Jersey però establerta a Brooklyn, que va presentar uns dissenys urbans, monocromàtics i andrògins.

Un altre d'aquests modistes va ser Aston Bjorkman per a la signatura Sir New York, de roba unisex.

Més enllà dels dissenyadors que mostren la seva col·lecció a Nova York, també els 60 models sobre la passarel·la van representar la comunitat LGBT, entre ells Casey Legler, el primer transsexual que va desfilar amb la col·lecció de dones de Tom Ford.