El Gran Teatre del Liceu va inaugurar ahir el nou espai gastronòmic i cultural "pera Samfaina. Situat a l'antic Espai Liceu, el local té 950 metres quadrats dividits en cinc àrees: el Rocambolesc (inaugurat abans de l'estiu), la Vermuteria, l'Odissea, la Diva i el Mercat. El projecte és de l'empresa Tast Barcelona en associació amb els germans Roca i l'artista Franc Aleu, que ha dissenyat els continguts artístics i escenogràfics.

"pera Samfaina es presenta com una «experiència» per al visitant que combina la restauració, la història i cultura catalanes. Sobre un espai de 950 metres quadrats dividit en cinc àrees diferenciades, els visitants poden gaudir de diferents ambients: la gelateria Rocambolesc de Jordi Roca, la Vermuteria, l'Odissea, la Diva i el Mercat, creats per l'artista Franc Aleu, als quals s'ingressa per un túnel que permet veure cinc diaporames que recorden els teatrets d'òpera.

El promotor del projecte i director general de Tast Barcelona, Jordi Armengol, va explicar que en aquest nou espai «el visitant podrà experimentar experiències relacionades amb la història i la cultura catalanes amb un format innovador». El promotor va remarcar que «no es tracta d'un restaurant, ni d'un establiment dels germans Roca, perquè ells participen en un concepte més d'assessorament i de suport a determinats productes locals, i aporten també algunes receptes tradicionals catalanes, que s'emmarquen en el marc de l'Odissea».

A l'Odissea, que estarà operatiu abans de final de mes, una taula circular envoltada per una pantalla de 360 graus acollirà setze comensals que viuran una experiència sensorial i gastronòmica, amb una pel·lícula d'animació com a eix central en la qual el protagonista és el mateix Jordi Roca convertit en dibuix animat.

Joan Roca va dir que «quedava pendent fer una versió pret-à-porter, que pogués arribar a més gent; i hem ajudat a conceptualitzar i recomanar productes com unes anxoves, una escalivada maridada o el mató amb mel, amb vins i amb la història que s'està explicant per a una experiència que tingués molt de Catalunya, i d'humor».

La?Diva, el cor de l'espai

A la Diva, el cor d'"pera Samfaina, diverses taules circulars, sobre les quals en moments es projecten imatges que podrien ser elements dels quadres del Bosco, remeten a aquesta combinació d'avantguarda i artesania. La Diva està oberta a una cova de sorpreses i de poesia visual, amb finestres obertes al Mediterrani, al vi i el cava, a la cervesa, i la Barra Solidària, en la qual es poden degustar tapes creades i cedides per cuiners com Carles Abellan, Nandu Jubany, Albert Adrià i Christian Escribà.

En cada temporada aquests xefs seran rellevats per nous cuiners, i una part de la recaptació d'aquesta activitat es destinarà a fins solidaris com el Casal dels Infants del Raval i la Fundació Joan Salvador Gavina. A més, els germans Roca, en col·laboració amb Tast Barcelona, destinaran els beneficis de la seva participació en l'Odissea a Metges sense Fronteres. Dues terceres parts de la plantilla prové d'entitats socials que promouen la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d'exclusió social.

La inversió global del projecte ha pujat a 4,2 milions, a càrrec dels inversors de Tast Barcelona i el Liceu ingressarà 220.000 euros anuals en concepte de lloguer, susceptible d'incrementar-se segons facturació.