14 de setembre de 2016
14.09.2016

El MUME de la Jonquera renova l'espai «Biografies d'exiliats»

La nova exposició temporal documenta la història de la família Cos Roget de Figueres

14.09.2016 | 00:00

El Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera ha renovat l'espai «Biografies d'exiliats», amb una mostra de documents pertanyents a la família Cos Roget de Figueres. Sota el nom de La família Cos Roget. La vida i la mort a l'exili francès el MUME renova la seva secció de Testimonis i herències documentals de l'exili, dins la seva exposició permanent. En aquesta nova mostra, s'hi exhibeixen diversos objectes que documenten les vides de Dolors Cos Roget, nascuda a Figueres el 1904, filla de Josep Cos Casademont (Figueres, 1868 - Montauban, 1944) i Pilar Roget Oliveras (Figueres, 1867 - Montauban, 1941).
El pare, Josep Cos, era membre d'ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) i ella, entre 1930 i 1939 va treballar com a mestra de francès a Figueres i també com a administrativa interina a l'Ajuntament de Figueres (1938). El 1939 va marxar a l'exili amb els seus pares, que ja eren grans, i, uns mesos després d'haver travessat la frontera, van establir-se a Montauban, on va viure de llo?guer amb els seus pares en diferents domicilis. Allà va treballar com a mestra al barri de Pomponne de Montauban al servei de la Prefactura de Tarn i Garona (1939), per al Comité National Catholique de Secours aux Réfugiés d'Espagne i a l'escola de l'American Friends Service Committee -Quakers Américains (Montauban, 1941-1945), tot i que va treballar també una temporada el 1940 a Tolosa de Llenguadoc com a estenògrafa i dactilògrafa per a la Companyia Olivier.
A l'espai Biografies d'exiliats s'hi exposen, de manera temporal, diversos exemples de persones o famílies exiliades que han donat al museu documentació que testimonia la diversitat i la complexitat de l'exili republicà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema