El Govern dels Estats Units va revelar ahir la preparació d'una missió espacial consistent a interceptar un fragment de diverses tones d'un asteroide per redirigir-se a una òrbita prop de la Lluna i allà poder estudiar-la en profunditat. La importància d'aquest projecte, que es troba en fase de planificació, va ser explicada per John Holdren, assessor científic del president dels EUA, Barack Obama, i per Charles Bolden, l'administrador de l'Agència Aeroespacial nord-americana (NASA).

Bolden i Holdren, director de l'oficina per a polítiques científiques de la Casa Blanca, van assegurar que el programa, conegut com ARM (Missió per Redirigir Asteroide), és essencial per provar les tecnologies que portaran a la humanitat a Mart i conquerir el sistema solar. Així mateix, és fonamental per als plans de dur a terme missions d'explotació minera en l'espai.

La missió és considerada per la NASA com la pedra angular que permetrà realitzar missions estables cap a Mart en els anys 30 d'aquest segle, proveirà recursos naturals en ple espai i ajudarà a establir mètodes per defensar la Terra d'impactes d'asteroides. «Hem de posar en marxa missions més ambicioses per poder portar els humans cada vegada més lluny en l'espai», va explicar Holdren durant un acte celebrat al centre Goddard de la NASA, a l'estat de Maryland, als afores de Washington.

La missió ARM té l'objectiu de trobar-se amb un asteroide prop de l'òrbita de la Terra, recollir un gran fragment de diverses tones de la roca gelada amb una sonda robòtica i situar-la en una òrbita estable al voltant de la Lluna, perquè els astronautes puguin realitzar experiments i recol·lectar mostres en la dècada de 2020. El pla té diversos components que permetran provar diverses tecnologies essencials per al futur de l'exploració espacial i per conèixer millor mètodes per desviar asteroides que puguin suposar un perill d'impacte contra la Terra.

Bolden va dir que en l'actualitat les missions espacials es troben en una fase «de dependència de la Terra», ja que necessiten els subministraments externs per poder continuar, però la missió ARM vol convertir els asteroides en les noves estacions de servei.