Si bé és cert que hi ha indrets que segueixen gairebé intactes des de fa segles, Girona és avui en dia una ciutat en constant transformació, tant en les zones més cèntriques com en les que poden passar desapercebudes pels nombrosos turistes que cada any la visiten. A aquest procés de transformació permanent s'hi ha sumat en els darrers anys el Milestone, el festival d'art urbà que convida especialistes en art urbà de renom internacional a deixar la seva empremta i que, a poc a poc, ha anat teixint una autèntica galeria, intervenint espais aparentment poc vistosos de la ciutat per deixar-hi la seva petjada personal.

En la seva cinquena edició, que se celebra fins demà dissabte, estrenant-se en el mes de setembre, el festival ha apostat novament per sortir del centre duent l'street art fins als racons més insospitats de la ciutat. Si l'any passat els artistes es van dedicar en cos i ànima a posar color als carrers del barri de la Font de la Pólvora, en aquesta ocasió, el Milestone els ha convidat a explorar espais «perifèrics» com el Parc Tecnològic de la Universitat de Girona, l'entorn de l'IES Narcís Xifra del barri del Pont Major o la depuradora situada al costat de l'hospital Josep Trueta i les Ribes del Ter. Enguany, i per primera vegada, el festival surt de la ciutat per portar l'art urbà a les parets del pavelló municipal de Sarrià de Ter, amb una intervenció de l'artista Luce.

No obstant això, el Milestone no s'ha oblidat del centre. Els vianants que passegin aquests dies pels voltants del passeig Canalejas ja hauran pogut veure les petites intervencions que el francès 3ttman hi està duent a terme, amb una divertida exploració del llenguatge amb emoticones, treballades sobre el ciment i les rajoles. Així mateix, un equip format per diversos artistes ampliarà en una única jornada, que se celebrarà dissabte, la Sotavies Urban Gallery, decorant les columnes que sostenen les vies elevades del tren que passen pel centre de Girona.

Eltono, Núria Mora, Luce, Nano 4841, Pelucas, Anna Taratiel i Luce són alguns dels artistes que ja es troben confeccionant les seves obres, que en principi hauran d'estar enllestides entre avui i demà. La catalana Anna Taratiel treballa al Parc Tecnològic en un mural que explora el concepte d'aura, tot inspirant-se en el pensament de Walter Benjamin. El gallec Nano 4841 confecciona una ambiciosa obra d'uns 40 metres sobre una paret del Pont Major, al costat de l'IES Narcís Xifra.

A les Ribes del Ter s'hi troben treballant el francès El Tono i la madrilenya Nuria Mora, que amb la col·laboració de l'equip de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, han creat un seguit d'instal·lacions cinètiques -quinze en total- fabricades amb materials procedents de la brossa, que giren sobre si mateixes, seguint el curs de l'aigua del riu. A pocs metres d'aquest projecte, s'hi pot trobar el gallec Pelucas, decidit a embellir, amb un estil tropical i suggeridor, un espai tan poc convencional com és la depuradora. Pelucas arriba a Girona després d'haver il·lustrat carrers i places de ciutats com Barcelona, Madrid, Hamburg, Berlín, Ciutat de Mèxic, Londres o Tànger. Aquests dos projectes s'emmarquen dins un pla que vol dignificar zones menystingudes fins ara, millorant també la seva biodiversitat, tot creant espais naturbans articulats per una xarxa de camins entorn de la ciutat. L'estudi d'arquitectura del paisatge EMF s'ha ocupat de desenvolupar el projecte.

Instal·lació cancel·lada

Qui no ha pogut fer realitat el seu projecte és l'artista SpY, que tenia previst crear una instal·lació de gran format a la plaça Catalunya, tot creant una cascada artificial. Les intenses pluges que en els darrers dies han caigut a Girona han obligat a cancel·lar el projecte, per motius de seguretat.