La missió Rosetta de l'Agència Espacial Europea (ESA) finalitzarà el 30 de setembre amb el seu descens sobre una regió de fosses actives al «cap» del cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko. L'ESA va informar ahir que «aquesta regió es troba en el menor dels dos lòbuls del cometa, i alberga diverses fosses actives de més de 100 metres de diàmetre i entre 50 i 60 metres de profunditat, en les que s'originen una sèrie de dolls de pols».

La sonda està des del passat 9 d'agost traçant òrbites el·líptiques cada vegada més properes al cometa i durant l'últim sobrevol podria quedar a un quilòmetre de la superfície, una distància mai abans aconseguida. La maniobra de col·lisió tindrà lloc la nit del 29 de setembre, afegeix l'ESA. Rosetta té previst efectuar una lenta caiguda lliure cap al cometa per maximitzar el nombre de mesuraments científiques que es podran prendre i enviar a la Terra abans de l'impacte.

En el mateix comunicat, l'ESA afegeix que les parets de les fosses també mostren unes enigmàtiques estructures granuloses d'un metre aproximadament, denominades «pell de gallina». Els científics creuen que podrien indicar l'existència d'antics cometesimales, que en fusionar-se en les primeres fases de formació del Sistema Solar van donar lloc al cometa.

El 30 de setembre, Rosetta observarà aquestes fascinants estructures de més a prop que mai. La sonda es dirigirà a un punt adjacent a una fossa ben definida, de 130 metres d'ample, que l'equip de la missió ha batejat de manera informal com Deir el Medina, ja que compta amb una estructura d'aparença similar a l'antic poblat egipci del mateix nom.

Rosetta va realitzar un llarg recorregut a través del Sistema Solar, que va començar el 2 de març de 2004, i va cobrir 6.400 milions de quilòmetres fins a arribar al cometa, a l'agost de 2014. Va rebre l'impuls gravitatori de la Terra i Mart perquè no existeix un coet llançador capaç d'enviar la sonda directament fins al cometa.

Al novembre de 2014 el mòdul Philae va aterrar sobre la superfície gelada del cometa 67 / P Churyumov-Gerasimenko, després de separar-se de la sonda mare Rosetta. Ara està previst que Rosetta impacti en un punt molt proper a Deir el-Medina, dins d'una el·lipse d'uns 700 x 500 metres.