El Parlament holandès va aprovar dimarts passat una llei (amb marge mínim, 75 "sí" contra 74 "no") que, en cas de ser avalada pel Senat, considerarà donants d'òrgans a tots els seus habitants excepte si aquests es neguen per escrit o els seus familiars posen objeccions al moment de la mort del pacient.

La proposta té com a objectiu reduir les llistes d'espera doncs, encara que en el sistema actual gairebé sis milions de persones figuren com a donants, 134 persones van morir l'any passat mentre esperaven un nou òrgan que els salvés la vida.

Les regles ara canviarien. Si s'aprovés la iniciativa, els holandesos majors d'edat rebrien una carta a casa seva preguntant-los si desitgen convertir-se en donants amb tres respostes possibles: sí, no o deixar aquesta responsabilitat sobre un familiar específic.

En cas que no responguin, seran automàticament considerats donants. No obstant això, els metges tindran l'obligació de demanar-li permís als familiars del recentment mort. Si aquests posen objeccions, el personal sanitari no podrà extreure els òrgans.

Les associacions de pacients donen la benvinguda a la nova llei. "És un primer pas, hem esperat molt temps per a això", va dir a Efe la directora de l'Associació Holandesa de Pacients Hepàtics, José Willemse.

"Esperem que més gent respongui que sí i s'inscrigui com a donant. Sabem de moltes persones que ho acceptarien, però que encara no estan registrades", va explicar Willemse.

Ara bé, en la seva opinió, la llei es queda "a mig camí" perquè deixa en mans de les famílies la decisió final, en cas que el recentment mort no hagi respost a la carta del govern.