El Centre de Restauració del Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha iniciat la intervenció de conservació i restauració de la portada del monestir de Santa Maria de Ripoll, coneguda també com la «bíblia esculpida en pedra».

L'actuació, que finalitzarà el desembre del 2016, se centra en la neteja general de les capes de superfície alterades i en la consolidació puntual de la pedra de la qual està considerada una obra capital del romànic i és candidata a formar part del Patrimoni Mundial de la Unesco.

L'objectiu principal és netejar la brutícia superficial i retirar les capes de resina alterada sense comprometre la consolidació puntual de la pedra i, d'aquesta manera, posar en valor l'escultura i el repertori iconogràfic de la portada respectant els seus materials originals.

La intervenció, que és executada per l'empresa Arcovaleno SL, la porta a terme un equip de cinc professionals sota la direcció del CRBMC amb un cost total de 125.000 euros, finançat pel Patronat del Monestir de Ripoll, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat.

L'actuació es fonamenta en una sèrie d'estudis, d'anàlisis i de treballs que s'han fet durant els últims anys, ratificats per una comissió d'experts creada per generar el màxim consens, donada la complexitat dels treballs.

El CRBMC ha dut a terme estudis previs a la intervenció, que s'han centrat en el coneixement científic dels materials de la portada i a tenir un coneixement integral i precís del seu estat de conservació.

S'han fet anàlisis geològiques i fisicoquímiques per determinar el tipus de pedra i de resines afegides i les restes de policromia i s'han identificat múltiples dipòsits de brutícia i crostes negres puntuals.

Paral·lelament, s'han dut a terme els aixecaments planimètrics amb els mapes de patologies a fi d'identificar alteracions mecàniques superficials com descamacions, fissures o petites pèrdues, així com les alteracions provocades per la resina de les capes superficials.

La portada es va erigir a mitjan segle XII.