Carmen Carretero, professora de Tecnologia dels Aliments de la UdG i exdiputada del Parlament de Catalunya, va ser l´encarregada enguany de llegir la lliçó inaugural del curs universitari 2016-2017 sota el títol La transferència de coneixement: tercera missió de la universitat. La investigadora va destacar que la transferència de coneixement significa la «socialització» de la institució, la qual aporta un retorn a la societat a partir dels avenços generats amb la recerca. Carmen Carretero va recalcar la importància que aquest coneixement s´escampi i que no es converteixi «en el patrimoni d´un conjunt limitat de científics». La docent, però, va advertir que «la creació de coneixement necessita finançament públic», recordant que en els últims anys han disminuït entre el 10 i el 20% els recursos destinats a la recerca a Espanya.

La professora de Tecnologia dels Aliments va voler destacar també que la principal transferència que la institució fa al seu entorn és «el capital humà», lamentant que la despesa en beques i ajuts «és insuficient» ja que a l´Estat espanyol cau per sota la mitjana de l´OCDE i es troba «molt lluny» de països com Gran Bretanya i Noruega.