El curtmetratge White Walls, dirigit pel productor a Espanya del rodatge de Joc de trons, Peter Welter, servirà per inaugurar la 28a edició del Festival de Cinema de Girona, que tindrà lloc del 28 de setembre a l'1 d'octubre en diferents espais de la ciutat, va informar ahir el seu director, Lluís Valentí, en una roda de premsa al costat del regidor Carles Ribas.

Valentí va contactar durant la roda de premsa en directe telefònicament amb Welter, el qual va manifestar que «Girona ocupa un gran lloc al meu cor» i que «és tot un honor per a mi obrir el festival».

La cita gironina, que oferirà la peça de Welter demà dimecres 28 (20 h) en el marc d'una selecció de curtmetratges als Cinemes Albèniz, projectarà un total de 300 pel·lícules, procedents de 130 països, després del procés de selecció de les 9.000 obres rebudes en aquesta edició.

El festival s'estructura en vuit seccions que van del curtmetratge internacional a les webseries, documentals, experimental o temàtica infantil.

Els espais de projeccions inclouen la Casa de Cultura, el centre cultural La Mercè, Cinemes Albèniz, la Fundació Valvi o el Centre Bonastruc ça Porta, però la cèntrica i coneguda plaça dels cinemes de Girona serà el centre d'operacions del festival amb el seu plató de televisió i el photocall on es podran retratar persones d'una quarantena de països que s'estima que aquests dies visitaran la ciutat atrets pel festival. El canal del festival a internet emetrà entrevistes i reportatges (www.gironafilmfestival-26.com/media).

«El talent mundial vol estar a Girona», va proclamar Lluís Valentí, que amb la seva feina voluntariosa supleix les limitacions de pressupost d'un festival que, això sí, té nombrosos espònsors.

Com cada any, es retrà homenatge a figures rellevants vinculades a Girona, en concret a l'actriu i cantant Uma Ysamat i al realitzador Jaume Casas.

Valentí va destacar la llarga història d'un festival que ha vist fer els primers passets a cineastes de renom que al seu moment hi van concursar com Juan Antonio Bayona, Jaume Balagueró, Manuel Arranz, Adam Ethan Crow o Isaki Lacuesta. També va assegurar que el festival té aquest any el patrocini i la col·laboració de 75 empreses gironines.

Carles Ribas va dir que l'«aposta pel festival hi és» i va encoratjar a convertir-lo en la «plataforma d'exhibició» de la feina que en la disciplina del cinema es fa a Girona al llarg de l'any.

El lliurament de premis tindrà lloc el dia de la clausura del festival, quan s'exhibirà als cinemes Albèniz Plaça la pel·lícula Amor adolescente, que va ser rodada fa cinquanta anys a Girona amb guió de l'escriptor Josep Maria Gironella i que s'ha restaurat per a l'ocasió, amb una inversió de 20.000 euros.

La gala del palmarès es farà dissabte, 1 d'octubre, al centre cultural La Mercè a les 20.30 h. Com a novetat, es lliurarà el premi Xavier Cugat a la millor música.