La NASA va anunciar ahir un descobriment històric. Segons les observacions efectuades pel seu telecopi espacial Hubble, s'han pogut identificar fins a tres guèisers de vapor d'aigua al quart satèl·lit més gran que orbita al voltant del planeta Júpiter. Aquestes observacions reforcen una idea amb la qual els investigadors fa anys que treballen, per la qual sota la gruixuda capa de gel que cobreix aquest satèl·lit, conegut com a?Europa, s'hi trobaria un oceà de grans dimensions. Segons aquestes hipòtesis, el satèl·lit podria haver albergat vida actualment, o en algun moment de la seva història.

La troballa augmenta la possibilitat que les missions enviades a Europa en un futur puguin analitzar l'oceà de la lluna gelada sense necessitat de perforar quilòmetres de gel. «En lloc de fer aterrar un aparell per perforar el gel, n'hi hauria prou d'orbitar per les proximitats d'Europa», va assenyalar el portaveu de l'agència nord-americana, en una roda de premsa celebrada a Washington. Segons els científics, Europa, una de les 67 llunes de Júpiter, és «el lloc del nostre sistema solar on actualment hi ha més probabilitat de trobar vida» fora de la Terra.

Les observacions es van fer el 2014, però ha portat molt temps reconstruir la informació, fins a poder confirmar la troballa.«No és simplement fer una foto, és molt més complex», va explicar William Sparks, un dels responsables de la investigació. Encara que els investigadors es van voler mostrar prudents, atès que encara falten molts detalls per analitzar, veuen amb bons ulls enviar una nau per recollir material de les erupcions, cosa que «donaria una increïble quantitat d'informació sobre l'oceà sota la superfície», va afegir l'investigador. En lloc de fer aterrar un aparell per perforar el gel, n'hi hauria prou d'orbitar per les proximitats del satèl·lit.

Tot i que la troballa de Hubble ha obert una gran escletxa d'esperança, des de la NASA adverteixen que la possible futura missió a Europa, que podria ser llançada el 2020, «no tindria com a objectiu buscar vida, sinó per confirmar si és cert que hi ha una sèrie de condicions que fan possible que n'hi hagi».

Els científics fa anys que treballen per investigar Júpiter, així com els seus 67 satèl·lits. El passat 5 de juliol va entrar en òrbita Juno, una missió de la?NASA que té per objectiu recollir dades sobre aquest planeta, 1.317 vegades més gran que la Terra, i que es trobaria a 750 milions de quilòmetres del Sol.