Històries de superació personal i lluites compromeses a favor dels oprimits es fan visibles un any més gràcies als Premis Liberpress, que aquest any 2016 distingeixen personalitats com l'alcaldessa de Lampedussa, Giuseppina Nicolini, una illa de la Mediterrània que, malgrat les seves reduïdes dimensions, rep milers d'immigrants, o els seus cadàvers. Nicolini rebrà el guardó Liberpress Catalunya el proper 6 d'octubre a l'Auditori de Girona, en una gala a la qual han confirmat l'assistència tots els premiats.

Aquests guardons que atorguen conjuntament l'associació Liberpress i la Diputació de Girona posaran cara també a la lluita contra la violència sexual que pateixen molts nens i moltes dones al Congo, país africà ric en coltan, un mineral cobejat per la indústria mundial de fabricació de telefonia mòbil. Caddy Adzuba, una advocada, periodista i locutora que ja va rebre el premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia pel seu treball de denúncia, rebrà a Girona el premi Liberpress 2016, que l'any passat va recaure en la revista francesa Charlie Hebdo.

Per superació personal s'entén el que practica el valencià José Ferré, pare de la María, una nena que té la síndrome de Rett. José, que treballa de brigadista forestal, és molt aficionat a les curses i va descobrir que, si portava la nena amb ell, en un cotxet, a córrer maratons, ella somreia i era feliç. Ells protagonitzen la pel·lícula Línea de meta. Per la seva actitud rebran el premi Liberpress Camins qui és delegat del País Valencià de l'Associació Nacional de Síndrome de Rett, i la seva filla, de 16 anys.

Per les seves pel·lícules que retraten els col·lectius més desafavorits, els treballadors a les fàbriques o a l'atur, i la immigració, el cineasta francès Robert Guédiguian mereix el premi Liberpress Cinema. Guédiguian és autor del film Una histoire de fou (2015).

El també francès Mathias Énard, que és escriptor i autor d'una obra que reivindica la unió de les civilitzacions i les cultures, és el premi Literatura 2016.

En la roda de premsa de presentació dels premiats, el president de l'associació Liberpress, l'advocat Carles MacCragh, va dir ahir que Énard mereix la distindió també pel seu «activisme cultural a favor de l'art per mitjà de l'escriptura, les llengües i la imatge».

En la categoria de Cançó, hi ha dos guardonats. El poeta i cantautor cubà Silvio Rodríguez Domínguez, per la seva «impecable trajectòria, solidaritat i immensa humanitat que l'han portat a ser un poeta de la revolució i de l'amor que ha estat censurat per les dictadures i l'imperialisme».

L'altre guardonat és el festival BarnaSants, dedicat a la cançó d'autor, que es fa a Barcelona en diferents espais. El guardó vol reconèixer la feina feta pel seu impulsor, Pere Camps, que promou també el festival Camallera Cançó d'Autor.

Pel que fa a associacions, s'ha guardonat l'ONG olVIDAdos per auxiliar els més necessitats i especialment als que viuen en condicions extremes en camps de refugiats de Grècia i Turquia amb el LiberPress Associacions.

A més, la Fundació Mona, sense ànim de lucre i amb seu a Riudellots de la Selva, rebrà el LiberdPress (dedicat al medi ambient) en reconeixement a la seva feina de rescat i rehabilitació de primats.

Finalment, el LiberPress Memorial que reconeix la trajectòria d'alguna personalitat que ja ha mort, ja va ser lliurat fa uns dies i va recaure en el poeta i cantant francès Claude Nougaro (1929-2004).

La cerimònia serà el 6 d'octubre a l'Auditori de Girona. McCragh va explicar que serà un acte «profund, amè i emocionant» que reunirà persones i associacions «exemplars per a tota la humanitat». El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, es va comprometre a continuar donant suport econòmic i logístic als premis.