L'empresari mexicà Elon Musk creu possible enviar naus tripulades, amb 100 o 200 passatges, al planeta Mart a partir de l'any 2022. Qualsevol persona «amb uns dies d'entrenament» podrà traslladar-se al planeta vermell en un viatge que costaria entre 88.900 i 177.800 euros, segons l'equipatge que porti, va declarar ahir l'empresari i científic, fundador de l'empresa de transport aeroespacial SpaceX.

El somni de conquerir Mart serà possible amb «una comunitat autosostenible» de no menys d'un milió de persones, un repte que portaria entre 40 i 100 anys amb una flota de 1.000 naus interplanetàries, segons ha calculat el mateix Musk. Tot i que el cost estimat de portar una persona a aquest planeta per mètodes tradicionals ronda els 8.900 milions de dòlars, Musk va afirmar que la seva empresa té el repte de rebaixar-lo al «cost mitjà d'una casa als Estats Units».

L'empresari es va convertir en l'orador més esperat del Congrés Internacional d'Astronàutica que es desenvolupa a la ciutat mexicana de Guadalajara i reuneix els directius d'agències espacials de tot el món. La seva xerrada, Fent els humans una espècie interplanetària, va ser una de les més concorregudes no només per part d'especialistes i investigadors sinó de joves estudiants de diverses nacionalitats que assisteixen al congrés.

El cofundador de l'empresa PayPal va donar a conèixer un vídeo en què revela com seria el viatge que realitzaria la nau per sortir de la Terra i aterrar a Mart. El vehicle estaria impulsat per coets reutilitzables que tornarien a la Terra unes tres vegades per ser recarregats, i es ?desenganxarien després per tornar a proveir la nau durant un trajecte que duraria en total entre 80 i 150 dies en les primeres missions i només 30 a llarg termini. A més, desplegaria panells solars per abastir-se d'energia durant el viatge.

També va mostrar les primeres proves sobre la fabricació de «Raptor», el motor que mourà la nau i tindrà «tres vegades la capacitat de propulsió» d'un motor modern amb la mateixa mida. El propietari de la companyia fabricant de cotxes elèctrics Tesla va prometre que la nau serà «la més gran que s'hagi construït fins ara», amb capacitat de portar «dues o tres tones de càrrega» amb totes les eines que permetin aconseguir la comunitat autosostenible.

«Hi podrà haver empreses de fundició de metall, pizzeries i el que sigui» per aconseguir la colonització del planeta, va dir Musk, que va afegir que els primers pobladors han de tenir «esperit aventurer, talent i ganes». «La idea és que el sistema de transport donarà molta més facilitat a algú que vulgui anar a Mart, vulgui crear coses noves i ser part de la fundació d'aquesta nova civilització», va expressar.