Una novel·la de Xevi Sala que segueix la pista a una cèl·lula comunista que opera pel Baix Empordà, I ens vam menjar el món, es va endur ahir el premi Bertrana, dotat amb 30.000 euros. L'autor, periodista i escriptor que ja va quedar finalista del mateix premi ?l'any 2010 per Les causes perdudes, va defensar que «cal conservar els ideals» i va dir que la ingenuïtat, contràriament al que està establert, «no és una feblesa».

Xevi Sala (la Bisbal d'Empordà, 1955), fa ballar a les mateixes pàgines personatges reals i altres d'imaginats, com ara un humil pescador i un soldat «imperial» nord-americà, mentre reconstrueix les contradiccions dels anys en què el Govern espanyol franquista, que no es fiava dels americans, va autoritzar l'establiment de la Base Loran de l'Estartit i Radio Liberty a la platja de Pals.

Amanda Lear de visita a casa de Dalí o l'actor Kirk Douglas en el rodatge a l'Empordà d'El far de la fi del món són flaixos en una història que «no deixa de tenir un barnís Forrest Gump» i que té com a banda sonora la música de Raimon, Ovidi Montllor o Brassens.

L'autor va explicar en una roda de premsa als periodistes que ha quedat «molt sorprès» de l'arxiu documental del PSUC que conserva el polític Joan Olòriz, consultat en el procés d'escriptura.

També va explicar que la novel·la no es posiciona contra les bases dels nord-americans a l'Empordà, que al cap i a la fi, quan van marxar, van deixar uns terrenys salvats de l'especulació immobiliària.

«Qui queda malament és el Govern espanyol, que té encara avui aquestes bases en un estat lamentable d'abandó, i no dóna cap facilitat perquè els municipis les aprofitin, metàfora de com l'Estat espanyol tracta Catalunya».

Una gala a l'Auditori

La gala d'entrega dels Premis Literaris de Girona va tenir lloc a l'Auditori i va ser presidida pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Adrià Puntí va interpretar al piano la cançó premiada La clau de girar el taller. Puigdemont va vaticinar que la història haurà canviat l'any vinent, 50è aniversari del premi Bertrana, quan «ja no tindrem un estat a la contra de la llengua catalana, sinó un que la defensi». Joan Domènech, president de la Fundació Bertrana, va evocar les figures de Dolors Condom i Narcís-Jordi Aragó, desapareguts aquest any.

L'altra novel·la sorgida d'aquesta collita de premis és Herba negra, un relat escrit a quatre mans per Salvador Macip i Ricard Ruiz que combina ciència i fantasia i aventures i acció, en la lluita contra una planta invasora que parteix del pantà de Sau per baixar fins a Girona i amenaçar el país sencer. L'obra s'ha endut el premi Ramon Muntaner de literatura juvenil.

Salvador Macip és un metge que treballa al Regne Unit en recerca en la lluita contra el càncer, i que ja s'havia donat a conèixer com a escriptor amb diverses obres publicades, entre elles Ullals, redactada a quatre mans amb Sebastià Roig, que va merèixer el premi Ruyra de la Nit de les Lletres Catalanes.

Durant la gala també es van lliurar els següents premis: 16è premi Lletra a la millor iniciativa digital sobre literatura catalana a Ernest Cahué, pel projecte Un món de poesia; 22è premi Cerverí de lletra de cançó a Adrià Puntí, per La clau de girar el taller; 37è premi Carles Rahola d'assaig a Jordi Casassar per La voluntat i la quimera: el noucentisme català; i 39è premi Miquel de Palol de poesia a Josep M. Fulquet per les elegies Morir com un riu.