«La Universitat de Girona ha complert amb els acords, ara ha arribat l´hora que els patrons del Parc Científic i Tecnològic i el Govern de la Generalitat tradueixin les declaracions i les proclames polítiques en allò material que és l´únic que farà possible que sortim del concurs de creditors». Així de ferm es va mostrar el rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, en l´acte d´inauguració del curs acadèmic 2016-2017.

Bonet va aprofitar l´oportunitat que li va brindar l´acte per demanar davant de les autoritats catalanes més diners per fer sobreviure el Parc Científic i Tecnològic, després que el gener del 2015 entrés en concurs de creditors per un deute de 42 milions d´euros i del risc que a finals de mes podria anar a liquidació. La part més important del deute, els 27,6 milions d´euros es deuen a l´Estat, amb el qual s´està negociant per arribar a un acord.

Concretament, aquest nou curs universitari que es va donar per inaugurat oficialment ahir al migdia en un acte acadèmic a l´església de Sant Domènec on es van reunir unes 200 persones, vol posar èmfasi en un dels pilars fonamentals del paper de les universitats, que va lligat a la recerca i a la innovació, fonaments del Parc Científic. Es tracta de la transferència de coneixement. «La recerca només adquireix valor si el coneixement és compartit, és a dir, si arriba adequadament a la societat», va exposar Bonet.

El rector va remarcar el paper del professorat en aquest procés afirmant que l´educació superior només pot ser de qualitat si els responsables de transferir el coneixement, el professorat, «són protagonistes de la generació de nou coneixement, és a dir, si fan recerca». Un procés al qual han de contribuir tots els departaments, des dels estudiants fins al personal d´administració i serveis (PAS) de la UdG contribuint en la vinculació entre els estudiants i les empreses que accedeixen a la universitat en cerca de projectes, tal com va assegurar Marc Sabater, representant del personal del PAS. Això sí, tal com va destacar la doctora Teresa Puig en representació del personal docent i investigador (PAD) de la UdG, «hi ha d´haver un equilibri entre la recerca fonamental i la recerca de demanda».

En la mateixa línia, la presidenta del Consell Social, Rosa Núria Aleixandre, va reivindicar «la necessitat d´una transferència de coneixement» en tots els àmbits de la recerca i no només els relacionats amb la ciència i la tecnologia.

L´acte també va comptar amb la presència del responsable de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, qui va rebutjar la revàlida estatal i va defensar una renovació de les PAU, que el 2018 garantiran l´accés en igualtat de condicions.