Marta Juanola, la besaluenca que dimecres passat, en la projecció als Cinemes Albèniz, va arrencar llàgrimes a més d'un espectador, s'ha endut el premi al Millor Curt Local del Festival de Cinema de Girona, que ahir a la nit va tancar la 28a edició, en una gala que es va dur a terme al Centre Cultural La Mercè. Juanola va ser premiada per Destino, un film de 24 minuts que ella mateixa ha escrit i dirigit, i que gira sobre el retrobament de dues amigues que feia anys que caminaven per camins diferents. "Jo mateix vaig plorar", ha confessat en declaracions al Diari de Girona el director del Festival de Cinema, Lluís Valentí, que considera aquesta primera obra de la besaluenca "tota una revelació".

Les actrius Mariona Ribas i Núria Gago, van rebre el premi a la millor interpretació, per un film que també es va emportar el guardó a Millor Fotografia, ex aequo amb Carlos Essmann (Aïllament). Donde caen las hojas, d'Alicia Albares, va guanyar el premi a la millor composició musical.

D'altra banda, el jurat internacional responsable de l'apartat Millor Curt Internacional, que inclou producció, direcció i guió, va decantar-se per una altra dona cineasta, la lleidatana resident a ?Manchester Neith Sentís, que es va endur el premi pel film A l'ombra de la muntanya, sobre la història d'una parella que està esperant una criatura i viatja a un poble on es produirà un assassinat.

En la categoria internacional, el jurat format per l'iranià Pegah Arzi, la nord-americana Andrea Denise i la brasilera Vanesa Sandre de Florianópolis, també va distingir el film de Sentís amb els premis a Millor Composició Musical i Millor Fotografia, per Chris Solihull i Juan Sebastian Díaz -en ambdós casos, ex aequo, amb l'argentí Pablo Cravzovi (El maquinador) i Suzannah Mirghaniper (Hind's Dream), respectivament-, i per l'actriu barcelonina Elise Solano, que va rebre el premi a la millor interpretació.

El film Rumba Tres: de ida y vuelta, de Joan Campdevila i David Casademunt, va imposar-se en l'apartat de Millor Documental, mentre que Ester Bertran va rebre una menció en el mateix apartat per Mia Puig. Història d'un valent. El jurat d'aquesta categoria estava format per Laia Fàbregas, Julia Steinweg i Isidoro Llorca. Sound of Silence de Thet Oo Maung, de Birmània, es va imposar en la categoria de Documental Internacional. La decisió va ser presa pel jurat integrat per Claudio Lauria, Héctor Faver, Jordi Forcada i Lluís Baulida.

Altres premis que es van lliurar ahir a la nit van ser el Handicapped, que va recaure en el film francès Entends-moi, de Nicolas Coquet, amb una menció per The Unseens d'Arturo Sánchez; l'Experimental, que va distingir la nord-americana Daphna Mero, per Migration i el millor Videoclip, per Can you decide de Lu Pulice, sobre el tema de Jon Kenzie.

L'humor de Xavi Daura i Esteban Navarro, més coneguts com a Venga Monjas, es van proclamar guanyadors de la categoria de Millor Websèrie, per Dos salaos en modo random i How to Be Alone d'Erez Eisenstein es va quedar amb el guardó Jewish Film. Dins el Premi Costa Brava Inclusive Mobile Film, Acosta't, d'Oriol Pallàs i Joan Marc Samsó es va endur el guardó a millor curtmetratge, mentre Petit gran país, de Marina i Dúnia Mascort, va rebre el reconeixement a menors de 16 anys i Inyectando Costa Brava de Janina Fursa, es va quedar amb un accèssit.

El Festival de Cinema de Girona va voler tenir un record especial, en la gala de clausura als desapareguts Uma Ysamat, actriu, pianista i cantant que va girar per tot el món amb James Thiérrée Chaplin i per al director Jaume Casas, un dels mestres del cinema underground català.