Els Marrecs de Salt aixecaran, per primer cop, un pilar dins la Catedral de Girona. Serà el dia 1 de novembre, després de la tradicional pujada d'un castell per les escales del temple que es fa durant les festes de la ciutat. Aquesta serà només una de la vintena d'activitats organitzades per commemorar el 600è aniversari de la nau gòtica de la Catedral. Enguany fa sis segles que el capítol va reunir, l'any 1416, dotze arquitectes -la majoria mestres d'obres catedralicis- perquè oferissin la seva opinió sobre com s'havien de continuar els treballs. Enlloc s'havia construït una nau amb una amplada de gairebé 23 metres i hi havia el temor que s'esfondrés. Tot i que aleshores set dels arquitectes van advocar per un projecte més conservador de tres naus, el bisbe i el capítol es van decantar finalment pel projecte més agosarat: construir la volta gòtica més ampla del món. "Crec que va ser una decisió presa per la voluntat de transcendir", ha afirmat el bisbe de Girona, Francesc Pardo.

Des del mes d'octubre fins a l'agost, han organitzat un seguit d'activitats per commemorar que fa 600 anys que els dotze arquitectes es van reunir per abordar quina era la millor opció per a la nau de la Catedral de Girona: si seguir un projecte més conservador de tres naus o arriscar fent una sola volta. A la reunió no va triomfar la segona opció i només cinc els experts hi van apostar. Tot i això, el bisbe, el capítol i els canonges van acabar decidint construir una sola nau, la que ha acabat essent la volta gòtica més ampla del món.

Era una decisió arriscada, perquè alguns experts posaven en dubte que pogués mantenir-se dempeus sense arribar a col·lapsar. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, creu que van apostar per una sola nau per la voluntat de "transcendir" i, també, per la grandiloqüència i l'espectacularitat que oferia aquesta opció. La demostració és, segons Pardo i l'alcaldessa de Girona, que avui en dia és un referent mundial i la joia del patrimoni de la ciutat.

Un dels "entrebancs" per contemplar la nau en tota la seva esplendor és l'actual ubicació de l'orgue. El bisbe de Girona descarta, per ara, moure'l de lloc, un projecte pendent i en debat des de fa temps. Francesc Pardo ha assegurat que reubicar-lo costaria massa diners i que, de moment, no preveuen dur-ho a terme.

Al claustre de la Catedral han exposat diversos plafons explicant la història de la construcció de la nau, des del punt de partida de les reunions d'experts amb partidaris i detractors. Una història aprofundida i desplegada pel professor de la Universitat de Girona (UdG), Joan Molina, que ha recordat la llegenda romàntica i tràgica del mestre d'obres Guillem Bofill, a qui els fantasmes i les pors a l'esfondrament van turmentar després de construir la nau i el van portar al suïcidi en un moment d'ofuscació.

Les commemoracions comencen amb un simposi organitzat a l'UdG que girarà entorn a l'arquitectura gòtica i que girarà entorn de la Catedral de Girona. També hi haurà visites i durant Girona 10 faran una visita nocturna emmarcada a la nau gòtica. A més, aquest novembre els Marrec de Salt aixecaran, per primer cop, un pilar dins la Catedral. Tradicionalment cada any fan pujar un pilar per les escales l'1 de novembre. Enguany, un cop assolida aquesta fita, també aixecaran un castell sota la volta gòtica.