"Quan una família fa i desfà durant quaranta anys, i ningú no li passa comptes, pot continuar fent i desfent durant quaranta anys més".

Aquesta frase extreta de la pàgina 33 sintetitza la idea motora de la nova novel·la de Xavier Díez, Hotel Califòrnia, que malgrat plagiar el títol a la mítica cançó dels Eagles, la banda nord-americana de pop-rok dels setanta, en realitat tracta de la tendència tossuda dels hereus del franquisme de mantenir-se en el poder, ara a partir del règim del 1978, gràcies al procés de desmemoriament, ocultació i complicitat que va veure néixer l'Espanya de les autonomies.

Una localitat estàndard de la Costa Brava, Sant Pere Desllops, creix desmesuradament en plena bombolla immobiliària del 2006. La regidora de Cultura demana una excavació arqueològica d'urgència abans que un jaciment valuós, les restes d'una pedrera romana, siguin destruïdes per les màquines que construeixen els fonaments d'un centre comercial.

Un jove historiador que s'ha doctorat a l'estranger i ha muntat una empresa de serveis arqueològics rep amb sorpresa l'encàrrec per dur a terme l'excavació d'urgència, després de temps sense trobar feina.

Nazis refugiats i jueus assedegats de venjança pul·lulen per les pàgines d'una novel·la que salta en el temps i remunta fins al 1973, any de la publicació de la cançó dels Eagles Hotel California, quan la regidora i l'arqueòleg es van conèixer, essent aleshores dos joves en busca d'una oportunitat en les feines de temporada amb un turisme encara incipient.

"Per la televisió, Josep Cuní critica els mestres". És una altra frase de la novel·la reveladora del punt de vista de Díez, que a més d'historiador és professor i portaveu a Girona del sindicat Ustec.

Aquesta sòrdida història de nazis del 1973 combinada amb la bombolla immobiliària del 2006 es presentarà a la Llibreria 22 de Girona el 18 d'octubre. Díez ha publicat assaig, narrativa i poesia.