El ple de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha ratificat la nova Ortografia de la llengua catalana que inclou la polèmica reducció del nombre d'accents diacrítics a només 15, un més dels proposats inicialment (sòl/sol).

La institució ha defensat que es tracta d'una proposta «enraonada» i acordada «per consens» que no busca imposar-se de manera «taxativa».

Així, l'IEC esgrimeix que no és més que una actualització dels aspectes de l'ortografia que havien estat qüestionats i que ara s'integren en un sol tractat.

El president de l'IEC, Joandomènec Ros, va assegurar que és «positiu» que el català «generi rebombori» però considera que se n'ha fet «un gra massa».

«S'ha parlat de precipitació. La secció filològica ha treballat en la gramàtica durant 20 anys», defensa Ros. S'obre ara un període de quatre anys perquè els canvis es coneguin i s'integrin.

Amb relació a la proposta d'Ortografia presentada a la sessió plenària del 29 de setembre, l'IEC ha introduït en la versió final només dos canvis. D'una banda s'inclou un quinzè accent diacrític pel monosíl·lab sòl/sol. De l'altra, el mot «erumpent» no s'escriu més amb rr contràriament al que s'havia recollit en un inici.

La institució ha atès i «valorat» tots els comentaris crítics rebuts, especialment els que els han fet arribar acadèmics i filòlegs, segons va exposar la presidenta de la secció filològica de l'IEC, Maria Teresa Cabré, que va defensar que en cap cas han actuat «des de la prepotència o l'autoritarisme».

Cabré va aprofitar per negar que hi hagi hagut lluites internes a la secció per la qüestió dels diacrítics i va insistir en el «consens» amb què dilluns es va aprovar el document final al plenari de l'IEC (tots els vots favorables menys una abstenció).

Tant el president de l'IEC, Joandomenec Ros, com Maria Teresa Cabré i també el responsable d'Ortografia de la secció filològica, Vicent Pitarch, van defensar la reducció d'accents diacrítics com una «evolució» normal de la llengua.

En concret, Cabré va indicar que aquesta proposta no ha sortit «del no res» sinó que és fruit «d'una demanda acumulada» a les oficines de l'IEC, que ha trobat oportú encarar coincidint amb el centenari de les normes ortogràfiques, i davant la imminència de l'acabament de la nova Gramàtica.

Pitarch va destacar que han abordat la qüestió no amb l'ànim d'embolicar més la troca sinó d'intentar simplificar.