El festival Temporada Alta estrena aquest divendres 'L'home sense veu', una reflexió sobre l'autisme i la incomunicació de la mà de la directora Clàudia Cedó. L'obra relata la història d'en Tom Baxter (Jordi Subirà), un astronauta que viu incomunicat a l'espai, fins que un dia rep resposta als seus continus intents de comunicar-se amb la Terra.

La veu que apareix a l'altra banda és la de la Cecília Congost (Cristina Cervià), una dona avorrida de la seva vida, que substitueix una amiga a la feina i que contacta amb Baxter.

L'autora del text i directora de l'espectacle, la banyolina Clàudia Cedó, fa deu anys que treballa amb persones amb autisme i ha fet del teatre una forma de vèncer el seu aïllament.

Amb el projecte Escenaris Especials, busca trencar esquemes sobre la diferència. Per això, volia parlar sobre aquesta malaltia però evitant una visió condescendent i recorrent, sovint, a tints d'humor.

De fet, en Tom no és un astronauta, sinó un home amb autisme, que no pot comunicar-se amb el seu entorn. La seva vida canvia quan coneix Cecília, amb un marit que la menysté i que accepta una oferta de feina de només tres dies per cuidar en Tom.

A l'obra es mostra tant la part interior com la part exterior de cada personatge. Tots dos tenen en comí que són persones amb ganes de connectar i de trobar-li un sentit a la vida.

Els dos personatges, interpretats per Jordi Subirà i Cristina Cervià, fan reflexionar l'espectador sobre aquesta malaltia. Cedó, fa ja deu anys que treballa amb persones amb risc d'exclusió social, molts d'ells autistes, i reconeix que feia molt temps que volia fer una obra sobre aquesta malaltia. De fet, amb ells ha creat el projecte Escenaris Especials, que usa el teatre per ajudar aquestes persones a comunicar-se.

Cedó comenta que volia escriure una trama que tractés l'autisme en adults, perquè molts dels actors amb els que treballa a Escenaris Especials són adults, malgrat que normalment s'associa l'autisme a nens i joves.

L'autora ha explicat que la història també parla de la comunicació i de la capacitat d'escoltar a la persona que tenim a prop. A més, afegeix que el teatre és una bona eina per tractar aquestes inquietuds. Amb el teatre trenquem esquemes i es veu com una persona amb discapacitat té moltes capacitats a dalt de l'escenari, subratlla.

Un altre dels motius per abordar el tema és la fascinació que sent per les persones autistes. Segons afirma, quan tens al davant una persona amb aquesta malaltia i aconsegueixen entrar al seu món es genera una relació molt especial.

Amb tot, Cedó comenta que no s'han volgut acostar a aquest món presentant els autistes des d'un punt de vista condescendent sinó que han optat per un llenguatge més àgil, fresc i, fins i tot, amb tints d'humor.

Per la seva banda, Jordi Subirà, que interpreta a Tom Baxter, explica que l'obra li ha servit per poder veure quina és la realitat d'una persona que pateix autisme. En aquest sentit, diu que aquest col·lectiu necessita estímuls mutus amb la resta de societat.

L'altra protagonista del muntatge, l'actriu Cristina Cervià, ha assenyalat que gràcies a la màgia del teatre poden explicar com és el món interior de les persones que tenen autisme. El que en el món real no veuríem es pot mostrar a través del teatre, ha detallat Cervià.

Estrena davant els alumnes

'L'home sense veu' s'estrena aquest divendres al vespre a la Sala La Planeta de Girona, però abans l'han pogut gaudir un grup d'estudiants del projecte Escenaris Especials, convidats per Cedó, que ha reconegut que és un repte mostrar l'obra als teus alumnes. Aquesta companyia fa cursos de teatre combinant la psicologia i l'art a persones amb risc d'exclusió social, molts dels quals són autistes.

'L'home sense veu' és una coproducció de la Sala Flyhart, el festival Temporada Alta i la companyia Històries de Boscos (de Jordi Subirà i Cristina Cervià).mDesprés d'estrenar-se a La Planeta, es podrà veure durant el mes de novembre a la Sala Flyhart de Barcelona.