Patti Smith hauria preferit veure Haruki Murakami recollir el premi Nobel de Literatura i que a Bob (Dylan) li haguessin atorgat «un guardó especial per la seva enorme contribució poètica, sentimental i política al cançoner americà amb alguns dels temes més increïbles de la història». Així ho ha reconegut en una entrevista amb Efe a propòsit de M Train (Lumen), el seu últim llibre de memòries, en què aquesta àvida lectora aireja la seva passió, entre molts altres, per l'escriptor japonès (confessa que, durant la seva redacció, va rellegir diverses vegades la novel·la Crònica de l'ocell que dóna corda al món).

Allen Ginsberg, William Burroughs, Jim Carroll, Jack Kerouac, Jean Genet, Paul Verlaine i, per descomptat, Roberto Bolaño, al qual també hauria concedit el Nobel de literatura, són citats en aquesta obra, que descriu com «un tren de la ment (d'aquí la ema) que avança a través de la consciència sense saber bé cap a on». «Vaig escriure Cuando éramos niños perquè Robert (Mapplethorpe) m'ho va demanar abans de morir i tenia aquesta gran responsabilitat amb ell, amb la nostra relació, amb Nova York i amb la cronologia dels fets, però aquesta vegada volia fer alguna cosa diferent, en temps present i de manera irresponsable, sense un disseny o trama previs», explica.

«Si algú té interès per saber quin tipus d'ésser humà sóc, crec que M Train és el més a prop que podria estar de la resposta», afirma.