La titular del Jutjat de Primera Instància 2 d'Osca va ordenar ahir l'execució provisional de la sentència que obliga al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a tornar les pintures murals de la Sala Capitular del Monestir de Sixena i a restituir-les al cenobi. En el seu acte, la magistrada insta la institució museística catalana a informar en un termini de vint dies sobre el procediment previst per desmuntar les pintures exposades, en quines condicions es traslladaran i el nom dels tècnics responsables del procés.

Amb aquesta mesura cautelar, la responsable judicial vol valorar si amb el pla requerit «es compleixen les mesures de seguretat necessàries per garantir la integritat de les pintures murals» en l'operació de trasllat. La jutge, en compliment de l'establert a la sentència, requereix al Govern aragonès perquè informi en un termini de deu dies de les condicions estructurals i climàtiques actuals de la Sala Capitular del monestir per determinar si estan preparades per a la conservació de les pintures murals.

En la decisió, contra el qual no són possibles recursos però davant la qual el MNAC pot expressar la seva oposició formal, la magistrada informa que en virtut de la Llei d'Enjudiciament Civil pot advertir el condemnat amb constrenyiments personals o multes, encara que no adopta cap mesura. La resolució judicial es produeix en compliment de la sol·licitud feta per la representació legal del Govern aragonès d'execució provisional de la sentència dictada el mes de juliol passat per la responsable judicial, que ordenava la devolució de les valuoses pintures romàniques de Sixena.

Per qüestions processals, la jutge denega l'admissió a tràmit de la petició d'execució instada pel representant legal de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, en entendre que la seva intervenció en el litigi va ser com a col·laborador de la Comunitat d'Aragó.

El gran risc d'un trasllat

Poc després de donar-se a conèixer la resolució, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va reclamar poder presentar les al·legacions i els informes elaborats per experts de diferents àmbits en els quals es «desaconsella totalment» el trasllat de les pintures murals del Monestir de Sixena. Fonts de la institució van subratllar que la jutge ha d'escoltar-los abans «i decidir després de llegir els nostres informes, molt contundents, en els quals s'avala la posició que és totalment desaconsellable traslladar les pintures». Fa uns dies, el director del centre, Pepe Serra, ja va avançar que havien encarregat diversos informes en els quals es desaconsella «absolutament» el trasllat.

No obstant això, l'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, va assegurar que algunes de les pintures murals del monestir medieval que s'ubica a la seva localitat ja han sortit almenys en tres ocasions del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per ser exposades a Londres i Nova York. Salillas va criticar la decisió dels responsables de la institució catalana d'organitzar un simposi internacional amb la finalitat d'obtenir suports d'experts contraris al trasllat de les pintures a causa dels possibles riscos derivats del seu moviment.

Per la seva banda, el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, va desmentir Salillas negant que les pintures hagin sortit mai del MNAC. «No em consta que les pintures hagin sortit mai de la vida del MNAC, entre d'altres coses perquè les originals van ser incendiades i per tant han passat per un procés de restauració i d'intervenció», va recalcar Vila, que va afegir que els murals van arribar malmesos a Barcelona.