S'acosta Nadal i la temporada de representacions d'Els Pastorets. Enguany, la versió de Josep Maria Folch i Torres en celebra el centenari. Des del món de la sardana també es pot homenatjar l'obra i el seu autor amb la programació de qualsevol activitat sardanista, i fins i tot a les funcions, d'una sardana dedicada a aquesta efemèride. Es tracta de 100 anys de Pastorets d'en Folch i Torres, del compositor Gerard Pastor. Aquesta sardana es va estrenar el passat mes d'agost als jardins del Castell de Plegamans, seu de la Fundació Folch i Torres. L'obra és un encàrrec de de l'Agrupació Sardanista de Palau Solità i Plegamans amb especial dedicació a la família Folch, que van assistir a l'estrena.

La cobla encarregada d'aquesta primera interpretació va ser la Ciutat de Terrassa. Els Pastorets de Folch i Torres és una nova versió a partir de l'obra de Frederic Solerm Serafí Pitarra. La va escriure el 1916 i des dels seus inicis es va convertir en la versió més representada.

De fet, encara avui és la que més companyies de teatre porten a escena. A part d'aquesta de Folch i Torres també hi ha d'altres versions: l'original de Miquel Saurina del 1887, la citada de «Pitarra» del 1891, la de Ramon Pàmies del 1903, la de mossèn Rossend Fortunet i Busquets del 1923, la de Francesc d'Assís Picas del 1954 i la de Ramon Turull i Bargués del 1958 a Olot (que la fan molt dosificada i reduida) d'Antoni Molins En tots els casos es basen en obres teatrals ja identificades al s. XVI per explicar i representar el naixement del Messies.

Josep Maria Folch i Torres va ser un escriptor de la 1a meitat del S. XX. La seva producció literària va tenir molta predilecció entre els infants i joves. Un dels títols més destacats és Les aventures extraordinàries d'en Massagran (1910). També es va dedicar a la recuperació de múltiples rondalles i faules populars. Va ser el director de la revista infantil En Patufet durant bona part de la seva 1a època.

El centenari d'Els Pastorets compta amb una pàgina web pròpia: www.centenaripft.cat. A més a més, la Generalitat de Catalunya també contribueix a la seva difusió amb la web http://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/commemoracions-2016/els-pastorets-de-joaquim-folch-i-torres/ del Departament de Presidència.