La Casa de Cultura Les Bernardes de Salt proposa des d'ahir un viatge per la història de la maçoneria a les comarques gironines. Organitzada per la Respectable Lògia Sant Jordi número 2 de Girona, l'exposició La maçoneria a Girona. Passat, present i futur, inclou objectes maçons com la vestimenta típica o els mapes de la implantació de les lògies a la demarcació, que s'acompanyen de textos explicatius. La mostra també compta amb una recreació del temple utilitzat per les tingudes de les lògies maçòniques. L'exposició es podrà visitar fins al 17 de desembre, amb un horari de 10 a 13?h i de 16 a 22?h els dies feiners, i de 10 a 13 els dissabtes. L'acte d'inauguració es realitzarà el pròxim divendres, dia 11, a les 8 del vespre.

Segons Robert Fàbregas, director de Les Bernardes, l'exposició és única a les comarques gironines perquè «per primera vegada la Maçoneria surt al carrer i vol que es conegui què fan i com ho fan.» Una de les curiositats de l'exposició serà la recreació d'un temple a la Sala 29 m2 perquè els visitants puguin veure com és un temple i on els maçons mantenen les seves reunions anomenades tingudes.

Joaquim Gambin, mestre de la Respectable Lògia Sant Jordi número 2 de Girona (Lògia que va néixer a Tolosa l'any 1978), és qui impulsa aquesta exposició i destaca la seva rellevància perquè es mostraran documents que confirmen l'existència dels maçons a Girona des del 1811. Gambin avança que també hi ha 4 mapes on es veu la presència de la Maçoneria a la demarcació i la seva implantació en localitats com Girona, Palamós, Blanes i Cadaqués. «És una posada en escena pública del que és i ha estat la maçoneria a Girona», destaca Gambin, que afegeix que «mentre a l'Estat espanyol encara som desconeguts al Regne Unit o als Estats Units el fet de ser maçó es posa com a mèrit al currículum».

Tres conferències

Els responsables de l'exposició han organitzat tres conferències paral·leles, amb l'objectiu de promoure el coneixement i l'aprofundiment de la història de la maçoneria. La primera xerrada se celebrarà el mateix dia de la inauguració, l'11 de novembre a les 20 h, i anirà a càrrec de Carles Font, Gran Mestre de la Gran Lògia Provincial de Catalunya.