Tossa de Mar recorda des d'ahir i durant tot el cap de setmana el 65è aniversari del rodatge de la pel·lícula Pandora i l'holandès errant, protagonitzada per Ava Gardner, que en aquells temps mantenia una relació amb Frank Sinatra, qui va visitar també aquesta localitat de la Costa Brava. L'agència Efe és protagonista de la celebració, ja que organitza al costat de La Caixa l'exposició fotogràfica Costa Brava. Glam&Click, en què Gardner i Sinatra destaquen en el marc d'una galeria de famosos que han visitat aquest racó del litoral català al llarg dels anys. També participen en l'organització d'aquesta exposició la Diputació de Girona i l'Associació Costa Brava Hotels de Luxe.

La celebració també comptarà amb una altra mostra centrada exclusivament en el famós rodatge, Ava a Tossa, de quan el glamur va arribar a la Costa Brava de la mà de Pandora, formada també per instantànies de l'arxiu gràfic de l'agència Efe i per les quals va signar el fotògraf Manel Fàbregas.

L'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, va inaugurar ahir les dues exposicions, ubicades al claustre de la Casa de Cultura, i va recordar com, el 1950, la notícia del rodatge de la pel·lícula «va córrer com la pólvora» al municipi, on molts habitants van començar a anomenar l'actriu com «l'avagadner». «Un dia de 1950, a Tossa va caure una estrella», va assegurar la seva alcaldessa, qui va afegir: «Ava és nostra i ho serà sempre». Saladich va recordar com Tossa de Mar es va omplir de «paparazzi» per a sorpresa dels veïns que van veure com el rodatge i l'actriu es van convertir en protagonistes involuntaris d'una campanya de promoció turística a tot el món.

El pas d'Ava Gardner i Sinatra per aquest municipi va donar lloc a llegendes com la que fa referència a la suposada gelosia del cantant, aleshores parella de l'actriu, que, segons sembla, el van portar fins i tot a desplaçar-se al lloc del rodatge amb l'excusa de recuperar-se d'un problema en la veu, i que forma part de l'anecdotari que encara manegen els veïns. El glamur va arribar a Tossa fins al punt que Gardner compta allà amb una estàtua que recorda el seu pas.

Visites guiades i projecció

Ara i per tres dies, la localitat s'engalana per l'aniversari d'aquell moment històric i, a més de les citades mostres, les activitats se succeiran per embolicar de nou els carrers d'aquell ambient. Veïns i visitants poden veure de nou a la sala d'actes de la Casa de Cultura aquella pel·lícula en la qual Ava Gardner destrueix la vida dels qui s'enamoren d'ella fins que coneix un misteriós mariner.

Una de les iniciatives destacades, programada per avui dissabte i diumenge a les 11delmatí, és una visita als principals racons que van ser escenari de la passió entre Ava Gardner i Sinatra, en la qual un actor encarna el cantant i exerceix de guia. Per avui també està previst una nova projecció de Pandora i l'holandès errant, que donarà pas a un visionat del documental d'Isaki Lacuesta La noche que no acaba, que aprofundeix en la dificultat expressada per Gardner per reconèixer-se a la pantalla.

El públic infantil tindrà el seu moment a les 4 de la tarda de diumenge amb una festa d'animació en la qual el protagonista serà el dolç favorit de l'actriu, els malvins, que es va fer portar al rodatge des dels Estats Units fa 65 anys.

Jornada gastronòmica

La gastronomia s'ha sumat també a la celebració i diferents pastisseries han elaborat galetes inspirades en la bella actriu que va enamorar Frank Sinatra. A més, també hi haurà vermuts i menús a diferents restaurants inspirats en Ava Gardner i la pel·lícula. Així, els qui ho desitgin podran gaudir d'un «Suquet d'Ava», un «Lluç de Mario Cabré» -el suposat objecte de la gelosia de Sinatra- o un «Gelat James Mason» -en homenatge a l'altre protagonista de la pel·lícula.

L'objectiu final és que, durant tres dies, els veïns de Tossa de Mar i els turistes que la visitin se sentin dins d'aquell rodatge i coneguin una mica més de l'inici de la llegenda d'aquesta joia de la Costa Brava que va atreure el més florit de Hollywood fa 65 anys.